Kruidige lamskarbonades

    Kruidige lamskarbonades

    2keer bewaard
    29min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De ingrediënten van dit gerecht uit het Midden-Oosten bieden u een waaier aan voedingsstoffen, waaronder heel veel vitaminen en mineralen. Bovendien is het gerecht gemakkelijk te bereiden en snel klaar.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 lamskarbonades van het beste stuk van de nek, circa 400 g in totaal, zonder vet
    • 1 tl komijnzaden
    • 1 tl korianderzaden
    • sap van ½ citroen
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • peper en zout
    • takjes verse munt om te garneren
    • Munt-yoghurtsaus
    • ¼ komkommer
    • 150 g magere yoghurt
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 1 tl muntsaus
    • 1 el fijngehakte verse munt
    • Abrikozen-amandelcouscous
    • 275 g couscous
    • 100 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 500 ml kokende groentebouillon
    • 50 g hele, gepelde amandelen, geroosterd
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • sap van ½ citroen
    • 2 el olijfolie, extra vergine

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 14min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:29min 

    1. Verwarm de grill voor. Leg de lamskarbonades in een diepe schotel. Maal de komijn- en korianderzaden kort met een stamper en vijzel en meng ze met het citroensap, de knoflook en de olie. Breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over de lamskarbonades, draai ze om, zodat ze aan beide kanten zijn bedekt en zet ze opzij om te marineren terwijl u de saus maakt.
    2. Snijd de komkommer overlangs door en verwijder de zaden met een theelepel. Rasp het vruchtvlees grof en laat het goed uitlekken. Meng het vervolgens met de yoghurt, de knoflook, de muntsaus en de verse munt. Zet de saus opzij.
    3. Leg de lamskarbonades op een rooster onder de grill en gril ze 10-12 minuten, waarbij u ze eenmaal omdraait. De karbonades zijn dan nog bijna rauw. Als u ze liever half doorbakken hebt, moet u ze 12-14 minuten grillen.
    4. Doe ondertussen de couscous en de abrikozen in een grote kom en giet er de kokende bouillon op. Roer goed, dek de kom af met een bord en laat 5 minuten wellen.
    5. Meng de amandelen, de fijngehakte munt en de koriander, het citroensap en de olie met de couscous. Schep de couscous op borden, leg boven op elke portie 2 lamskarbonades en schep er een beetje saus bij. Garneer met takjes verse munt en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Verwijder het vet van een magere lamsfilet van 400 g, snijd het vlees in reepjes en marineer het. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan of een pan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Bestrijk met olijfolie, bak de reepjes lamsvlees 2-3 minuten of tot ze zacht zijn en draai ze regelmatig om. Snijd 175 g bindsla fijn en meng met 1 rode ui, in schijfjes gesneden, 1 grofgeraspt worteltje en het sap van ½ citroen. Schep het mengsel in warme pitabroodjes en voeg de reepjes vlees toe. Voeg een beetje yoghurt-komkommersaus toe, besprenkel met warme chilisaus indien u dat wenst, en serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Amandelen bevatten voedingsvezels, vitamine E en verschillende mineralen. Ze bevatten ook vetten, maar vooral onverzadigde. * • De inwoners van Hunza, een streek in Noord-Kashmir, zijn bekend om hun lange leven. Volgens sommigen danken ze dat aan het eten van gedroogde abrikozen. Die vormen in elk geval een goede bron van voedingsvezels en ijzer en bevatten veel vitamine A. * • Couscous bevat weinig vetten en veel zetmeelrijke koolhydraten. Het heeft een lage glykemische index, wat betekent dat het langzaam wordt afgebroken in het lichaam, zodat de energie langzaam vrijkomt. * • Er bestaan meer dan 30 soorten munt die allemaal olie met antiseptische eigenschappen bevatten. Munt zou ook indigestie verlichten. In het Midden-Oosten wordt pepermuntthee, gemaakt van verse muntblaadjes, gedronken als middel tegen indigestie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, ijzer, zink * ✓✓ B2* ✓ C, foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren