Kruidige rodekoolpakketjes

    Kruidige rodekoolpakketjes

    3keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Als u goed wilt eten om u lekker te voelen, hoeft u zich niet te beperken tot moderne gerechten. Ook veel oude vertrouwde gerechten zijn daarvoor geschikt. Gevulde kool bijvoorbeeld: rodekoolbladeren gevuld met pittige kalkoen, linzen, rijst en cashewnoten, en gebakken in een eenvoudige tomatensaus.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 50 g langkorrelrijst
    • 8 grote bladeren van een rodekool
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1½ tl komijnzaden
    • 1 tl gemalen koriander
    • 1 tl gemalen kaneel
    • 3 el mangochutney
    • 50 g gezouten cashewnoten, grof gesneden
    • 1 blik groene linzen, circa 400 g, uitgelekt
    • 100 g gekookte kalkoen of kip, zonder vel, in blokjes gesneden
    • 4 el fijngesneden peterselie
    • 200 ml tomatensap
    • zout en peper
    • takjes verse peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Doe de rijst in een kleine pan. Giet er 300 ml water bij en breng aan de kook. Roer eenmaal, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat 15 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat hem zonder het deksel eraf te halen gedurende 10 minuten staan.
    2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de harde stronk aan de basis van elk rodekoolblad weg. Breng een grote pan met water aan de kook. Doe 4 van de bladeren in het water en breng weer aan de kook. Blancheer ze 30 seconden. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een grote kom met koud water. Herhaal dit met de overige 4 bladeren. Laat ze goed uitlekken en spreid ze uit op een schone theedoek.
    3. Verhit de olie in een grote pan en sauteer de ui 2-3 minuten of tot hij zacht is. Voeg de komijnzaden en de koriander en de kaneel toe en laat nog 2-3 minuten stoven. Haal de pan dan van het vuur.
    4. Voeg 2 eetlepels mangochutney toe aan het uienmengsel, samen met de cashewnoten, de linzen, de kalkoen of de kip, en de peterselie. Breng op smaak en roer. Voeg de rijst toe en roer tot alles is gemengd.
    5. Leg een rodekoolblad voor u op het werkblad. Schep een beetje van het rijstmengsel op het blad. Vouw het over de vulling dicht en vouw ook de zijkanten erover, zodat u een mooi pakketje krijgt. Herhaal dit met de rest van de vulling en de bladeren.
    6. Meng de resterende eetlepel van de chutney met het tomatensap en breng op smaak. Giet ongeveer eenvierde van de saus in een grote ovenschotel. Leg de rodekoolpakketjes in de schotel en giet de rest van de saus eroverheen. Dek de schotel losjes af met folie en bak 30 minuten of tot de bladeren zacht zijn. Garneer met de peterselie en serveer warm met een salade of andere groenten, zoals peulvruchten.

    Variaties en tips

    • Gebruik savooienkool, spitskool of witte kool in plaats van rodekool. * • Voor Chinese koolpakketjes gebruikt u geblancheerde paksoibladeren in plaats van rodekool en vervangt u de linzen door 150 g babymaïskolfjes, in schijfjes en 4-5 minuten gekookt in kokend water. Voeg 1 el fijngesneden verse gember en 1 flinke teen knoflook, geperst, toe aan de ui. Gebruik Chinese pruimensaus in plaats van mangochutney en voeg 30 g geroosterde sesamzaad toe aan het rijstmengsel. Vervang het vlees eventueel door gekookte steurgarnalen. * • Experimenteer met rijst. Probeer eens basmatirijst, die een verfijnde smaak heeft, of een mengsel van wilde en witte rijst. Als u meer voedingsvezels wilt, gebruikt u bruine rijst. Volg dan de instructies op de verpakking. * • Vervang de kalkoen of de kip door gekookte ham of mager varkensvlees.

    Pluspunten

    • Rodekool bevat veel foliumzuur en vitamine C en daarnaast kalium. Kalium beschermt ons tegen de negatieve effecten die een hoge opname van zout heeft op onze bloeddruk. * • Kalkoen- en kippenvlees, zonder vel, zijn goede bronnen van vetarme eiwitten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ B6, foliumzuur, ijzer, koper, selenium * ✓ B1, niacine, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren