Kruidige saffraanrisotto

    Kruidige saffraanrisotto

    7keer bewaard
    35min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze heerlijk geurende en smakelijke risotto kunt u als voorgerecht of als bijgerecht serveren. Eet de risotto zodra hij klaar is, anders wordt het zetmeel stijver en krijgt de risotto een veel zwaardere structuur. Door vlak voor het serveren citroenschil en -sap en verse kruiden toe te voegen, geeft u de risotto nog meer smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 15 g boter
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 350 g risottorijst
    • 150 ml droge witte wijn
    • snufje saffraandraden
    • 1,5 l hete groentebouillon
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 2 el citroensap
    • 2 el fijngehakt vers bieslook
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 15 g Parmezaanse kaas
    • fijngehakt vers bieslook

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verhit de boter en de olie in een grote pan, voeg de ui toe en laat 4-5 minuten zachtjes bakken, of tot de ui zacht is. Roer af en toe.
    2. Voeg de rijst toe en bak die 1 minuut. Roer tot alle korrels zijn bedekt met de olie en de boter. Voeg de wijn toe en laat koken tot die bijna is verdampt.
    3. Voeg de saffraandraden aan de hete bouillon toe. Voeg dan een lepel van de bouillon aan de pan toe en laat zachtjes sudderen tot de bouillon bijna is geabsorbeerd. Roer regelmatig. Blijf de bouillon lepel voor lepel toevoegen en laat die telkens absorberen voor u de volgende lepel toevoegt. Blijf regelmatig roeren. De totale kooktijd is 15-20 minuten. De risotto is klaar als de rijst gaar is, maar de korrels nog heel en stevig zijn en de risotto smeuïg en romig is.
    4. Haal de pan van het vuur en voeg de citroenschil en het -sap, het bieslook en de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
    5. Schaaf met een dunschiller dunne krullen van de Parmezaanse kaas en strooit ze over de risotto, samen met het bieslook. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Voeg aan het einde van de kooktijd 100 g licht gekookte asperges of ontdooide erwten aan de risotto toe. * • Voor artisjokkenrisotto laat u de ui weg en kookt u de rijst zoals in het hoofdrecept. Voeg 2 eetlepels citroensap toe met de wijn. Voeg enkele minuten voor het einde van de kooktijd 1 blik artisjokbodems, circa 350 g, uitgelekt, toe. Voeg munt in plaats van peterselie toe en bestrooi met 30 g fijngehakte walnoten in plaats van de krullen Parmezaanse kaas.

    Pluspunten

    • Het vitamineverlies uit de rijst blijft beperkt als u die bereidt met de absorptiemethode, zoals bij het maken van de risotto. De vitaminen zitten in de vloeistof die wordt opgenomen. * • Parmezaanse kaas is een heel harde kaas, gemaakt van ongepasteuriseerde afgeroomde koeienmelk. De kaas bevat veel vetten maar heeft ook een sterke smaak, zodat een kleine hoeveelheid volstaat voor veel smaak.

    Bevat per portie

    ✓ niacine, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Lekker Ik zou er toch nog groenten aan toevoegen zoals paprika, erwten, chmapignons - 04 jan 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren