Kruidige tomatensalade

    Kruidige tomatensalade

    28keer bewaard
    10min


    21 personen hebben dit gemaakt

    Kies voor deze salade de smakelijkste tomaten, het liefst trostomaten. De citroen, de verse koriander en de munt geven de volle smaak van de tomaten een frisse en kruidige nuance. Op het recept is goed te variëren door andere verse kruiden en smaakmakers te gebruiken, zoals uien en knoflook.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g rijpe trostomaten, in plakjes gesneden
    • snufje fijne suiker, of naar wens
    • 1 citroen
    • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 1 el fijngesneden verse koriander
    • 1 el fijngesneden verse munt
    • takjes verse munt om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

    1. Doe de tomaten in een grote, diepe schotel en bestrooi ze met de suiker. Snijd de citroen overlangs door. Leg een helft opzij en snijd dan de andere helft (ook in de lengte) weer in vieren. Leg ze met de schil naar boven tegen elkaar, houd ze stevig vast en snijd er dunne schijfjes van. Verwijder de pitjes.
    2. Schik de dunne schijfjes citroen over de tomaten en bestrooi ze dan met de lente-uitjes, de koriander en de munt. Knijp het sap uit de resterende citroenhelft en besprenkel hiermee de salade. Serveer onmiddellijk of dek af en zet koel weg tot het serveren. Garneer met takjes munt juist voor het serveren.

    Variaties en tips

    • Voor een tomatensalade met rozemarijn en basilicum maakt u een dressing van 1 el fijngesneden verse rozemarijn, 1 el fijngesneden vers basilicum, 1-2 fijngesneden teentjes knoflook en 2 tl frambozen- of balsamicoazijn. Bestrooi de tomaten met 3-4 snufjes suiker om de natuurlijke zoetheid te beklemtonen. Verdeel er ½ in dunne schijfjes gesneden rode of witte ui en de dressing over. Serveer onmiddellijk of dek af en zet koel weg tot het serveren. * • Een tomatensalade is een goede vulling voor aardappelen, of zoete aardappelen, uit de oven. Bak 4 grote aardappelen tot ze krokant en goudbruin zijn aan de buitenkant en bloemig vanbinnen. Snijd ze open en vul ze met de tomatensalade. Schep boven op elke aardappel kwark of magere yoghurt en serveer onmiddellijk. * • Tomatensalade smaakt ook heerlijk bij een omelet. Maak voor elke persoon een omelet door 2 eieren te kloppen met 2 el koud water. Breng op smaak, bak de eieren in een beetje olijfolie tot ze stevig zijn en til de randen even op, zodat het nog niet gebakken ei op de hete bodem terechtkomt. Schep eenvierde van de tomatensalade over een helft van de omelet en vouw de andere helft erover. Schep de omelet op een warm bord. Serveer met een gemengde, groene salade en knapperig brood.

    Pluspunten

    • Vitamine C, dat in rauwe tomaten zit, is een antioxidant dat ons beschermt tegen kanker. Tomaten bevatten ook lycopeen, een andere waardevolle anti-kankerstof die belangrijk zou zijn voor de preventie van prostaatkanker. Lycopeen komt beter vrij tijdens het koken, dus tomaten uit blik, tomatenpuree, -pasta of -ketchup zijn betere bronnen van lycopeen dan verse tomaten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ E * ✓ A, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    berts
    van
    1

    Geen munt, wel olijven, salie en zilveruitjes, - 20 jul 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren