Kruimeldeeg

    Kruimeldeeg

    4keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    De hier vermelde basisrecepten zijn bedoeld voor verschillende soorten pasteien en taarten, zowel zoet als hartig. Volg per recept de vermelde specifieke methoden en instructies op.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 170 g bloem
    • snufje zout
    • 85 g koele boter, in blokjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Klaar in:40min 

    1. Zeef bloem en zout in een grote kom. Voeg de blokjes boter toe en kneed ze door de bloem tot het mengsel op broodkruim lijkt.
    2. Meng hier met een tafelmes 3 el koud water door. Voeg nog wat water toe als het deeg niet samenklontert. Kneed er met uw handen snel een soepel deeg van.
    3. Wikkel de deegbal in vetvrij papier of huishoudfolie en laat hem voor het uitrollen minstens 30 minuten afkoelen.

    Variaties en tips

    • Vervang voor volkorenkruimeldeeg de helft van de bloem door volkorenmeel. Wellicht is wat extra water nodig. * • Zelfrijzend bakmeel zorgt voor een luchtiger resultaat. * • Als u de helft van de boter door reuzel vervangt, wordt de samenstelling wat kruimeliger. * • Vervang voor olijfoliekruimeldeeg de boter door 4 el extra vergine olijfolie. Voeg de olie met 1 losgeklopt ei en 1 el lauw water toe aan de bloem. Roer alles voor het kneden met een vork door. Voeg eventueel nog wat water toe. Laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Gebruik voor zoet gebak zonnebloem- of maïsolie. * • Vervang voor kruimeldeeg met havervlokken 55 g van de bloem door havervlokken. Bind alles met koud water, zoals in het recept is aangegeven, of neem 1 losgeklopt ei met 1 el water. * • Voeg voor kruimeldeeg met parmezaanse kaas 25 g fijngeraspte verse parmezaanse kaas toe, nadat de boter door de bloem is gekneed. * • Voeg voor pittig kruimeldeeg 1 tl gemalen specerijen toe aan de bloem (zoals komijn, kerrie, kaneel of gember). * • Voeg voor kruimeldeeg met kruiden 1 el fijngehakte verse kruiden toe aan de bloem of 1 tl gedroogde kruiden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren