Laagjestaart met broccoli

    Laagjestaart met broccoli

    2keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Deze hartige taart is gebaseerd op een traditioneel Engels recept, maar met Amerikaanse invloeden. De taart bestaat uit lagen brood en groenten en heeft een korstje van kaas en ei. Met een snelle, zelfgemaakte tomatensaus is het een smakelijk en voedzaam gerecht. U kunt er bladsla bij serveren.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 15 g boter
    • 4 sjalotjes, fijngesneden
    • 250 g broccoli, in roosjes verdeeld
    • 170 g haricots verts, gehalveerd
    • 1 blik maïskorrels, circa 200 g, uitgelekt
    • 9 dikke sneden witbrood, totaal circa 300 g, zonder korst en de sneden gehalveerd
    • 4 eieren
    • 600 ml halfvolle melk
    • 2 el vers bieslook, fijngeknipt
    • 2 el peterselie, fijngehakt
    • 85 g belegen cheddar, geraspt
    • zout en peper
    • Tomatensaus
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 rode ui, gesnipperd
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • 2 blikken tomatenblokjes (met kruiden), à circa 400 g
    • 2 el tomatenpuree

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:2uur 

    1. Smelt de boter in een koekenpan, doe de sjalotjes erbij en bak die circa 7 minuten of tot ze zacht zijn. Kook ondertussen de broccoli en bonen circa 4 minuten in kokend water beetgaar. Giet goed af en voeg de groenten samen met de maïs toe aan de sjalotjes. Breng op smaak.
    2. Leg 6 van de halve sneden brood naast elkaar in een licht ingevette, diepe ovenschaal. Verdeel hier de helft van het broccolimengsel over. Breng nog een laag brood en broccoli aan en tot slot een laag brood.
    3. Klop de eieren, melk, bieslook en peterselie los en breng op smaak met peper en zout. Schenk het mengsel over de ovenschaal en strooi er de kaas over. Laat dit vervolgens 30 minuten staan, zodat wat van het vocht in het brood kan trekken. Verwarm de oven voor op 180 °C.
    4. Maak ondertussen de tomatensaus. Verhit de olie in een steelpan en bak hierin de ui en knoflook 5 minuten op een matig vuur. Roer de tomaten met het sap en de tomatenpuree erdoor. Breng aan de kook, temper het vuur, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen. Neem het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en verwarm nog eens 5-10 minuten, onder af en toe roeren, tot de saus iets is ingedikt.
    5. Bak de taart in 1 uur goudbruin. Warm de saus vlak voor het einde van de baktijd langzaam op. Schep de taart op warme borden en geef de tomatensaus erbij.

    Variaties en tips

    • Vervang de sjalotjes door 1-2 in schijfjes gesneden preien. * • Vervang in het eimengsel het bieslook door fijngehakte verse oregano of majoraan. * • Neem voor meer voedingsvezels volkorenbrood. * • Grill voor een taart van braadworst en courgette 4 gekruide braadworsten. Bak ondertussen 1 fijngesneden ui en 3 in plakjes gesneden courgettes in 8-10 minuten zacht in de boter. Snijd de worsten in plakjes en meng met de groenten. Snijd het brood in dobbelsteentjes. Verdeel brood en worstmengsel in lagen over de ovenschaal. Vervang in het eimengsel bieslook en peterselie door 1 el fijngehakte verse rozemarijn. De kaas vervalt. Laat intrekken en bak. Geef er tomatensaus bij en groenten, zoals worteltjes en erwten.

    Pluspunten

    • Cheddar is een goede bron van eiwit en een uitstekende bron van calcium. Omdat het een vette kaassoort is, kan het handig zijn de smaakvollere belegen versie te gebruiken, zodat er minder van nodig is om toch voldoende smaak te garanderen. * • Maïs levert redelijk wat voedingsvezels, die het spijsverteringsstelsel gezond houden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, calcium * ✓✓ B1, B2, E, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium, zink * ✓ B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren