Lamspitabroodje met harissa

    Lamspitabroodje met harissa

    7keer bewaard
    1uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Bereid een snelle en lichte lunch door een warm pitabroodje te vullen met kruidig lamsvlees en knapperige sla. In dit Noord-Afrikaanse recept wordt het vlees gebakken met knoflook, gember, harissa en munt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 volkoren pitabroodjes
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 400 g lamsbout of lamsfilet, zonder vet en in dunne plakjes gesneden
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 1 el fijngehakte verse gember
    • 2 tl harissa (pikante chilipuree)
    • 4 el grofgesneden verse munt of koriander, of naar wens
    • 4 el magere yoghurt
    • Komkommersalade
    • 100 g knapperige blaadjes groene sla, fijngesneden
    • ½ rode ui, in dunne schijfjes gesneden
    • een stuk komkommer van 7,5 cm, in blokjes gesneden
    • sap van ½ citroen
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Maak eerst de salade en het pitabrood klaar. Meng in een kom de blaadjes sla met de rode ui en de komkommer. Besprenkel met het citroensap, breng op smaak met peper en zout en meng goed. Snijd de pitabroodjes met een scherp mes aan één kant open, zodat zakjes ontstaan. Zet de sla en de pitabroodjes opzij.
    2. Verwarm de grill voor. Verhit een wok of een pan met een dikke bodem, voeg de olie toe en draai de wok tot de hele bodem is bedekt. Voeg het lamsvlees, de knoflook en de gember toe en laat 4-5 minuten al roerend bakken, of tot alles lichtbruin is. Voeg de harissa toe en laat nog 2 minuten bakken. Temper het vuur en houd het vlees warm.
    3. Leg de pitabroodjes onder de grill en gril ze 1 minuut aan elke kant, of tot ze warm zijn. Verhoog ondertussen het vuur onder het vlees, voeg de munt of de koriander toe en meng goed.
    4. Verdeel het lamsvlees en de sla over de warme pitabroodjes, schep op elke portie vlees 1 eetlepel yoghurt en serveer de broodjes onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • U kunt de harissa vervangen door sambal of enkele druppels tabasco. Als u denkt dat het te pikant wordt, gebruik dan 2 theelepels zongedroogde-tomatenpasta. * • Kikkererwten passen goed bij dit gerecht. Gebruik slechts 250 g lamsvlees en voeg in stap 2 samen met de harissa een blik kikkererwten toe, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld. Voor een vegetarische versie kunt u het lamsvlees weglaten, de knoflook en de gember met de kikkererwten roerbakken en dan de harissa en de munt toevoegen. Besmeer de broodjes met hummus voordat u ze vult. * • In plaats van pitabroodjes kunt u ook warme tortilla's of een plat brood vullen. Rol de tortilla's op, verpak ze in folie en verhit ze in een oven op 180 °C gedurende 4-5 minuten, of volg de instructies op de verpakking.

    Pluspunten

    • Een portie lamsvlees van 100 g levert meer dan 50% van de ADH zink, een mineraal dat belangrijk is voor een goede groei, voortplanting en immuniteit. Zink helpt ook de productie van insuline in de pancreas, de stof die het suikerniveau in het bloed regelt. * • Volkoren pitabroodjes bevatten per 100 g meer dan het dubbele aan voedingsvezels dan witte pitabroodjes. Ze leveren ook meer B-vitaminen. * • Door de sla met citroensap te besprenkelen, krijgt u niet alleen pittige smaak, maar ook meer vitamine C. Dankzij het natuurlijke vet in het lamsvlees hoeft u geen vette dressing te gebruiken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, zink * ✓✓ C, foliumzuur, ijzer * ✓ B2, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren