Lamssalade met volle tarwe

    Lamssalade met volle tarwe

    Voeg toe aan favorieten!
    4uur30min


    Maak dit als eerste!

    Volle tarwe bestaat uit hele, onbewerkte tarwekorrels die een lekkere structuur en een nootachtige smaak hebben, die een beetje lijkt op de smaak van ongepelde rijst. Tarwe vormt de ideale basis voor deze uiterst voedzame salade van kort gegrild lamsvlees, gekiemde mungboontjes, tomaten en zwarte olijven in een vinaigrettedressing.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 175 g volle tarwe
    • 2 knoflookteentjes
    • 400 g magere lamsfilet, zonder vet
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 250 g gekiemde mungboontjes, afgespoeld en uitgelekt
    • 175 g kerstomaten, gehalveerd
    • 2 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes gesneden
    • 50 g rucola
    • 85 g zwarte olijven, bij voorkeur Kalamata-olijven, zonder pitten
    • 5 el basisvinaigrette
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur20min  ›  Bereiding: 1uur10min  ›  Klaar in:4uur30min 

    1. Doe de volle tarwe in een kom, bedek die met koud water en laat gedurende 3 uren weken.
    2. Laat de volle tarwe uitlekken en spoel hem. Doe de tarwe dan in een steelpan met 1 geschild knoflookteentje en voldoende water om te bedekken. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 1 uur koken, of tot de tarwe zacht is. Laat uitlekken en afkoelen. Verwijder het knoflookteentje.
    3. Verwarm de grill voor. Leg het lamsvlees op het rooster onder de grill. Pers het overgebleven knoflookteentje uit en meng het met de olie en een beetje peper. Smeer het vlees in met de knoflookolie en laat 4 minuten aan elke kant grillen, of tot het gaar is maar binnenin nog een beetje roze. Haal het vlees onder de grill uit en laat 10 minuten op een snijplank rusten.
    4. Meng ondertussen de gekiemde mungboontjes, tomaten, bleekselderij, rucola en olijven in een kom. Voeg de volle tarwe toe en schep de vinaigrette erover. Meng goed. Snijd het vlees in dikke plakken en schik deze erbovenop. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Gekiemde mungboontjes zijn van heel goede kwaliteit en hebben een grotere boon en een kleiner kiemdeel dan gewone taugé. Daardoor zijn gekiemde mungboontjes ook knapperiger dan taugé. Als ze niet verkrijgbaar zijn, kunt u ze vervangen door taugé. * • Gebruik ongepelde langkorrelige rijst in plaats van volle tarwe. U hoeft de rijst niet te laten weken, maar wel 30 minuten te laten koken. * • Voor een vegetarische salade met volle tarwe laat u het vlees weg en voegt u 500 g kleine nieuwe aardappelen, gestoomd of gekookt tot ze zacht zijn en afgekoeld tot ze lauw zijn, en 1 groot geraspt worteltje toe. Vervang de olijven en de tomaten door 75 g cashewnoten, 2 el geroosterde zonnebloempitten en 2 el sesamzaad. Meng met de tarwe.

    Pluspunten

    • Lamsvlees is een uitstekende bron van vitamine B12, nodig voor een gezond zenuwstelsel, en een goede bron van vitamine B1. * • Gekiemde bonen bevatten weinig calorieën en zijn heel voedzaam. Ze zijn een goede bron van vitamine C en foliumzuur en ook van verschillende bio-actieve stoffen, zoals luteïne, coumarinen en xanthofyl. * • In het Oude Griekenland werd bleekselderij gebruikt om de spijsvertering te helpen en het teveel aan vloeistoffen uit het lichaam te verwijderen. Bleekselderij bevat ook kalium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, foliumzuur, niacine, selenium, zink * ✓✓ B2, C, ijzer, kalium * ✓ A

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren