Lamsspiesen met vijgenrijst

    Lamsspiesen met vijgenrijst

    1keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Om deze spiesen sappig en mals te maken, moet u ze marineren. Een halfuurtje volstaat al om de heerlijke smaken in het lamsvlees te laten dringen, maar een nachtje marineren is nog beter. Serveer met gemengde sla en een kom magere yoghurt met fijngeraspte komkommer en fijngehakte verse munt en peterselie.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • fijngeraspte schil en sap van ½ citroen
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • 400 g magere lamsfilets van de nek, zonder vet en in blokjes van 5 mm gesneden
    • 8 sjalotjes
    • 1 aubergine, circa 275 g
    • 2 courgettes, circa 400 g in totaal
    • 1 citroen
    • peper en zout
    • Vijgenrijst
    • 300 g basmatirijst, goed gespoeld
    • 100 g gedroogde vijgen, fijngesneden
    • 25 g geroosterde amandelschilfers
    • 1 el citroensap, of naar wens

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Meng de olie met de citroenschil en het -sap, de knoflook en de tijm in een diepe schotel. Breng op smaak met peper en zout. Voeg het vlees toe en bedek het met het mengsel. Dek de schotel af met plasticfolie. Laat het vlees gedurende 30 minuten op een koele plaats marineren, of een nachtje in de koelkast.
    2. Halveer elk sjalotje door de wortelaanzet. Snijd de aubergine overlangs door en snijd dan elke helft in 8 stukken. Snijd elke courgette in 8 stukken en de citroen in 8 partjes.
    3. Als de groenten klaar zijn, verwarmt u de grill voor. Haal het lamsvlees met een schuimspaan uit de marinade en schud de marinade weer in de schotel. Doe de groenten in de marinade en draai ze rond, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn.
    4. Prik het lamsvlees en de groenten op 8 lange, metalen spiesen. Prik de partjes citroen op het einde van de spiesen. Druk de ingrediënten niet te dicht op elkaar, anders worden ze niet goed gaar. Leg de spiesen onder de grill, indien mogelijk op circa 7,5 cm van het verwarmingselement. Als dit niet mogelijk is, vermindert u de temperatuur van de grill. Bak de spiesen 6-8 minuten aan elke kant.
    5. Doe ondertussen de rijst in een pan met koud water en breng aan de kook. Dek af en laat 10 minuten zachtjes sudderen, of volg de instructies op de verpakking, tot de rijst gaar is. Laat uitlekken en voeg de fijngesneden vijgen en de amandelschilfers toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg het citroensap toe. Serveer de vijgenrijst op voorverwarmde borden en leg de lamsspiesen erbovenop.

    Variaties en tips

    • Serveer met quinoa (vraag bij de reformzaak) in plaats van basmatirijst. Kook 225 g quinoa in viermaal zoveel water gedurende 15-20 minuten. * • Voeg sultana's of gedroogde abrikozen toe aan de rijst of de quinoa in plaats van vijgen. * • Voor Griekse spiesen marineert u het lamsvlees in een mengsel van 200 g magere yoghurt, de fijngeraspte schil en het sap van ½ citroen, 1 eetlepel extra vergine olijfolie, 1 geperst teentje knoflook en 2 eetlepels verse munt. Meng de groenten met 2 eetlepels extra vergine olijfolie en prik ze op spiesen. Prik het lamsvlees op aparte spiesen. Gril alle spiesen 6-8 minuten aan elke kant. Serveer met warm pitabrood en fijngesneden sla, blokjes komkommer, schijfjes tomaat en enkele zwarte olijven zonder pitten en in schijfjes gesneden.

    Pluspunten

    • Aubergines zijn voedzaam en bevatten weinig calorieën (100 g bevat slechts 15 kcal). Ze nemen veel olie op tijdens het bakken, maar dankzij de bereidingswijze in dit recept blijft het vetgehalte laag. * • Gedroogde vijgen bevatten kalium, calcium, ijzer en voedingsvezels, zowel oplosbare als onoplosbare. Onoplosbare voedingsvezels voorkomen constipatie en darmstoornissen. * • Rijst bevat glutenvrije, zetmeelrijke koolhydraten en is dus geschikt voor mensen die lijden aan coeliakie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, niacine, zink * ✓✓ foliumzuur, calcium, ijzer * ✓ A

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren