Lamsstoofpot met pastinaken

    Lamsstoofpot met pastinaken

    2keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Deze stoofpot van lamsvlees krijgt een oosters tintje dankzij de bonen, aubergines, abrikozen, knoflook en de kruiden. De bovenlaag is echter op en top westers: een heerlijke goudgele laag pastinaken.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 125 g gedroogde zwartoogbonen, een nacht geweekt
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 uien, in schijfjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 500 g lamsbout, zonder bot, in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • 1 grote aubergine, in blokjes gesneden
    • 125 gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
    • 2 worteltjes, in blokjes gesneden
    • 225 g meiknol, in blokjes gesneden
    • ½ tl gemalen kaneel
    • 1 tl gemalen komijn
    • 1 tl gemalen koriander
    • 675 g pastinaken, in dunne schijfjes gesneden
    • circa 900 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • zout en peper
    • takjes verse peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Laat de geweekte bonen uitlekken en doe ze in een pan. Bedek met koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken en goed uitlekken. Zet opzij.
    2. Houd 1 theelepel olie apart en verhit de rest in een grote vuurvaste schotel. Voeg de uien en de knoflook toe en stoof 2-3 minuten of tot alles zacht is. Voeg het lamsvlees toe en stoof 5 minuten of tot het bruin is. Roer regelmatig. (Als u geen vuurvaste schotel hebt, stoof de uien en het vlees dan in een braadpan en schep daarna alles in een ovenvaste schotel. Breng de bouillon aan de kook in de pan voor u hem in de schotel giet.)
    3. Voeg de aubergine, de abrikozen, de worteltjes, de meiknol, de kaneel, de komijn en de koriander toe. Breng op smaak. Voeg de bonen toe en roer.
    4. Schik de schijfjes pastinaak in een dikke laag boven op de stoofpot. Laat ze elkaar overlappen en giet er dan voldoende bouillon over tot net onder de pastinaken. Breng aan de kook, dek af en zet in de oven. Laat in 1½ uur gaar worden.
    5. Verwarm de grill voor. Smeer de pastinaken in met de rest van de olie en zet onder de grill, zodat de bovenlaag krokant wordt. Serveer heet, gegarneerd met takjes peterselie.

    Variaties en tips

    • Gebruik eventueel een andere soort bonen, zoals kievitsbonen of kidneybonen, in plaats van zwartoogbonen. * • Voeg de geraspte schil en het sap van 1 grote sinaasappel toe, samen met de kruiden. * • Gebruik circa 450 g pompoenvruchtvlees, in grote stukken gesneden, in plaats van de aubergine.

    Pluspunten

    • Dit gerecht combineert een grote hoeveelheid groenten met peulvruchten en andere smaakmakers, zodat u met een bescheiden portie vlees toch een stevige maaltijd krijgt. * • Gedroogde abrikozen zijn een goede bron van mineralen, waaronder fosfor, kalium en ijzer, en voedingsvezels. * • In bescheiden hoeveelheden levert rood vlees, zoals lams- of rundvlees, een waardevolle bijdrage aan een evenwichtige voeding. Het bevat veel eiwitten, maar ook zink en ijzer in een vorm die gemakkelijk wordt geabsorbeerd door het lichaam. Rood vlees levert ook veel B-vitaminen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, B1, C, E, foliumzuur, ijzer, koper, zink * ✓ B6, niacine, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren