Lamsstoofpotje met groenten

    Lamsstoofpotje met groenten

    5keer bewaard
    2uur30min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Het recept van dit verrukkelijke stoofpotje is gebaseerd op het klassieke, Franse gerecht navarin. Daar is het een typisch lentegerecht om de komst van de nieuwe lammetjes en heerlijke, jonge groenten te vieren. Serveer het met een waaier aan verse, gekookte lentegroenten en een mandje vol knapperig stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 450 g magere lamsbout, zonder vet en in blokjes gesneden
    • 150 ml droge witte wijn
    • 450 ml lams- of kippenbouillon
    • 1 laurierblaadje
    • 1 takje verse tijm
    • 900 g jonge, nieuwe aardappelen, geschraapt
    • 225 g jonge worteltjes
    • 150 g sjalotjes
    • 200 g kleine rapen, in blokjes gesneden
    • 250 g gedopte verse erwten of 125 g erwten uit de diepvries
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel, voeg de ui en de knoflook toe en bak al roerend 5 minuten, of tot alles zacht is. Voeg het lamsvlees toe en bak nog 5 minuten, of tot het vlees aan alle kanten bruin is. Roer goed, zodat alle kanten gelijkmatig bruinen.
    2. Voeg de wijn, de bouillon, het laurierblaadje, de tijm, de aardappelen, de worteltjes en de sjalotjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, dek het geheel af met een goed sluitend deksel en zet de schotel in de oven. Laat 1 uur koken.
    3. Voeg de rapen toe en roer goed. Dek de schotel opnieuw af en laat nog 30-45 minuten koken, of tot het vlees en de groenten helemaal gaar zijn. Voeg de erwten circa 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe.
    4. Voeg de peterselie toe en roer goed. Proef en breng eventueel op smaak met meer peper en zout. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Voor een lamsstoofpotje met Provençaalse smaak gebruikt u rode in plaats van witte wijn. Laat de bouillon achterwege en voeg 1 blik tomaten toe, circa 400 g, fijngesneden, samen met het sap, en een grote tak verse rozemarijn. Voeg samen met de erwten 50 g zwarte olijven, zonder pitten, toe. * • Vervang de erwten door peultjes of sperziebonen.

    Pluspunten

    • Erwten bevatten veel vitamine B1 en B6 en niacine. Ze leveren daarnaast veel voedingsvezels, vooral oplosbare, en een beetje foliumzuur en vitamine C. Groenten uit de diepvries zijn even voedzaam als verse groenten, vaak bevatten ze zelfs meer vitamine C. * • Naast voedingsvezels bevatten rapen niacine en vitamine B6, maar ze zijn ook een goede bron van vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ ijzer * ✓ B2, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren