Lamstabbouleh met verse kruiden

    Lamstabbouleh met verse kruiden

    5keer bewaard
    2uur40min


    Maak dit als eerste!

    Dit gerecht uit het Midden-Oosten verrast u met een combinatie van bulgur, knapperige, kleurrijke groenten en veel verse kruiden, overgoten met een lichte limoendressing en geserveerd met sappig, mager lamsvlees. Het past perfect in een ontspannen diner. Serveer het met geroosterd volkoren pitabrood en yoghurt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g magere lamsfilet van de nek, zonder vet
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • sap van ½ citroen
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • verse muntblaadjes om te garneren
    • Tabbouleh
    • 250 g bulgur
    • 400 ml kokend water
    • 12 kerstomaten, gehalveerd
    • 1 gele of oranje paprika, zonder zaden en in blokjes gesneden
    • een stuk komkommer van 7,5 cm, in blokjes gesneden
    • 4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
    • een handvol verse munt, grofgehakt
    • een handvol peterselie, grofgehakt
    • Citroendressing
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • sap van ½ citroen
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 1 tl vloeibare honing
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 1uur40min  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Snijd de lamsfilet horizontaal in, maar snijd hem niet helemaal door, en plooi hem open. Leg het vlees open geplooid in een diepe schotel. Meng de olie, het citroensap en de knoflook, giet het mengsel over het vlees en draai het vlees enkele malen om. Dek de schaal af met plasticfolie en laat ten minste 1 uur in de koelkast marineren, bij voorkeur tot de volgende dag.
    2. Maak de tabbouleh door de bulgur in een kom te doen, het kokende water erover te gieten en de bulgur 20 minuten te laten wellen, of tot al het water is geabsorbeerd.
    3. Meng de ingrediënten voor de dressing. Voeg de dressing toe aan de geweekte bulgur, samen met de tomaten, de paprika, de komkommer, de lente-uitjes en de kruiden.
    4. Verwarm de grill voor. Leg het vlees op het rooster onder de grill en gril het 3-4 minuten aan elke kant of tot het vlees gelijkmatig is gebruind. Het zal dan minimaal doorbakken zijn. Gril het langer als u het half doorbakken of doorbakken wilt.
    5. Breng de tabbouleh op smaak en roer door met een vork. Snijd vervolgens het lamsvlees in diagonale plakjes, schep ze boven op de tabbouleh en garneer met de blaadjes munt. Serveer het gerecht zo snel mogelijk.

    Variaties en tips

    • Snijd het lamsvlees in blokjes en marineer deze. Steek de blokjes op spiesen en gril die 8-10 minuten, terwijl u ze regelmatig omdraait. Serveer de spiesen boven op de tabbouleh. * • U kunt de bulgur vervangen door couscous. Die hoeft u slechts 5 minuten te wellen in kokend water. * • Bak het vlees in plaats van het te grillen. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan op een hoog vuur. Laat het vlees goed uitlekken en bak het 3-4 minuten aan elke kant, of tot het bruin is en voldoende gaar naar uw smaak. * • Breng variatie in de tabbouleh door de tomaten en de komkommer te vervangen door 75 g fijngesneden gedroogde abrikozen, 50 g geroosterde hazelnoten en 100 g grofgesneden waterkers of jonge spinazie. Gebruik rode paprika in plaats van gele of oranje. * • Voor een vegetarische versie vervangt u het lamsvlees door 350 g quorn of tofu, in blokjes of reepjes gesneden. Marineer het, roerbak het 5 minuten samen met de marinade, en voeg het dan toe aan de tabbouleh.

    Pluspunten

    • Bulgur is een zeer goede bron van voedingsvezels en levert net als vele andere graanproducten complexe koolhydraten en B-vitaminen. * • Het eten van knoflook is zoals bekend gezond voor het hart. Het zou ook de symptomen van verkoudheid en borstinfecties kunnen verlichten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacine, koper, zink * ✓✓ B2, ijzer, kalium * ✓ A, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren