Lamsvlees met gekruide linzen

    Lamsvlees met gekruide linzen

    9keer bewaard
    2uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Met vers gemalen specerijen geeft u dit Indiase dhansakgerecht extra smaak, terwijl de linzen zorgen voor meer structuur. Serveer met chapati's, yoghurt en saffraanrijst bestrooid met fijngehakte, geroosterde cashewnoten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 6 zwarte peperkorrels
    • 1 el komijnzaden
    • zaden van 8 kardemompeulen
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, in schijfjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • een stuk verse gember van 5 cm, fijngehakt
    • 1 verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 1 kaneelstokje
    • 1 tl kurkuma
    • 450 g magere lamsfilets van de bout of de nek, zonder vet en in blokjes gesneden
    • 600 ml warme lamsbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 225 g groene linzen
    • 4 romatomaten, in vieren gesneden
    • sap van ½ citroen
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Kneus de peperkorrels samen met de komijn en de kardemomzaden met stamper en vijzel of maal ze in een keukenmachine. Zet ze opzij.
    2. Verhit de olie in een grote pan, voeg de ui toe en stoof hem 5 minuten zachtjes, of tot hij zacht is. Voeg de knoflook, de gember en de chilipeper toe en bak nog 3 minuten. Voeg dan de geplette specerijen, het kaneelstokje en de kurkuma toe. Bak 30 seconden zachtjes terwijl u voortdurend roert.
    3. Voeg het lamsvlees toe en roer tot het is bedekt met de specerijen. Bak het vlees circa 4 minuten zachtjes of tot het aan alle kanten bruin is. Voeg langzaam de bouillon toe, roer goed en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de schotel af en laat 1 uur zachtjes koken, of tot het vlees bijna gaar en mals is.
    4. Spoel ondertussen de linzen en laat ze uitlekken. Doe ze in een pan en giet er koud water bij. Breng aan de kook. Laat onafgedekt 15 minuten koken. Laat de linzen daarna uitlekken.
    5. Voeg de linzen en de tomaten toe aan het vleesmengsel en laat nog 15-20 minuten koken, of tot het vlees en de linzen gaar zijn. Voeg het citroensap en de verse koriander toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer warm.

    Pluspunten

    • Linzen zijn een uitstekende bron van voedingsvezels en van ijzer, maar bevatten ook veel vitamine B1 en B6. Daarnaast levert een gemiddelde portie linzen bijna 100% van de ADH selenium (afhankelijk van de grondsoort waarin de linzen werden gekweekt).

    Variaties en tips

    • U kunt het gerecht ook in de oven bereiden. Dek de pan in stap 3 af nadat u het aan de kook hebt gebracht en zet hem in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat 1¼ uur koken. Voeg de linzen en de tomaten toe en laat nog 20 minuten koken of tot alles zacht is. * • Bij specialiteitenwinkels, natuurvoedingswinkels en toko's zijn verschillende linzen verkrijgbaar. U kunt ze allemaal gebruiken, maar controleer of u ze voor het koken moet weken, zodat u daarmee rekening kunt houden in de voorbereidingstijd. Rode linzen en spliterwten zijn handig omdat u ze niet hoeft te weken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, ijzer, selenium, zink * ✓✓ B2, kalium * ✓ A, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren