Lasagne met flageolets en linzen

    Lasagne met flageolets en linzen

    2keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Dit heerlijke hoofdgerecht bestaat uit lagen saus van rode paprika, linzen en bonen, blaadjes lasagne en plakken artisjokbodems. De romige, smakelijke bovenlaag is een mengsel van ricotta en Parmezaanse kaas.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 200 g lasagneblaadjes die niet hoeven worden voorgekookt, circa 12 blaadjes
    • 1 blik artisjokbodems in water, circa 400 g, uitgelekt, afgespoeld en in plakken gesneden
    • 150 g ricotta
    • 100 ml halfvolle melk
    • 3 el vers geraspte Parmezaanse kaas
    • Linzen-bonensaus
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 grote rode ui, in dunne plakjes gesneden
    • 100 g gespleten rode linzen
    • 2 grote rode paprika's, zonder zaden en in blokjes gesneden
    • 1 groot worteltje, in dunne plakjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
    • 550 ml groentebouillon
    • 1 laurierblaadje
    • peper en zout
    • 800 g flageolets, uitgelekt en afgespoeld

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Maak de saus. Verhit de olie in een pan, voeg de ui toe en laat 10 minuten zachtjes bakken, of tot hij zacht is. Voeg de linzen, de paprika's, het worteltje, de bleekselderij, de bouillon en het laurierblaadje toe. Breng aan de kook, temper het vuur en laat circa 25 minuten sudderen, of tot alles heel gaar is.
    2. Verwijder het laurierblaadje en pureer de saus dan met een mixer of in een keukenmachine tot hij heel smeuïg is. Breng de saus op smaak met peper en zout naar wens en voeg er dan de flageolets aan toe.
    3. Verwarm de oven voor op 190 °C. Schep circa een kwart van de saus in een ingevette, grote vuurvaste schaal. Dek af met een derde van de blaadjes lasagne, en schep er de helft van de overgebleven saus over. Schik de helft van de plakken artisjokbodems op de saus. Leg er nog een laag lasagne op, schep de rest van de saus erover en leg er de rest van de artisjokbodems op. Werk af met de laatste blaadjes lasagne.
    4. Doe de ricotta in een kom en voeg de melk al roerend toe tot een smeuïge saus ontstaat. Breng op smaak met peper naar wens. Schep de saus op de lasagne en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
    5. Laat 40 minuten bakken, of tot de bovenlaag kookt en goudbruin is. Haal de lasagne uit de oven en laat hem voor het serveren 5 minuten rusten.

    Variaties en tips

    • Vervang de artisjokbodems door 400 g jonge spinazie, circa 1 minuut gestoomd of tot de spinazie slap is. * • Voor lasagne met gemengde bonen en linzen vervangt u de flageolets door 2 blikken gemengde bonen (zoals witte bonen, pintobonen, kievitsbonen, kikkererwten, flageolets en sojabonen), à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. Gebruik artisjokbodems of spinazie.

    Pluspunten

    • Rode linzen zijn snel gaar en daarom heel geschikt voor soepen en sauzen zoals die in dit recept. Hoewel gespleten linzen minder voedzaam zijn dan hele linzen, leveren ze nog altijd B-vitaminen en ijzer. * • Pasta is een uitstekende bron van vetarme, zetmeelrijke koolhydraten en bevatten waardevolle vitaminen, vooral B-vitaminen, die energie helpen vrijmaken uit voedsel. * • Paprika's bevatten het antioxidant bètacaroteen, maar de hoeveelheid die ze bevatten, hangt af van de kleur van de paprika. Groene paprika's bevatten 265 µg bètacaroteen per 100 g, terwijl rode paprika's wel 3840 µg per 100 g bevatten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ B2, B6, E, foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren