Lentegroentetaart met prei

    Lentegroentetaart met prei

    3keer bewaard
    45min


    2 personen hebben dit gemaakt

    De combinatie van jonge groenten, pittige kruiden en citroen zorgt voor een verfrissende vulling voor deze knapperige filodeegtaart. De taart is eenvoudig te bereiden en smaakt gewoonweg fantastisch, zodat hij uiterst geschikt is voor het hele gezin. Serveer met jonge worteltjes en nieuwe aardappelen in de schil.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • fijngeraspte schil van 1 citroen
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 225 g prei, in dunne schijfjes gesneden
    • 125 g jonge kool, in dunne reepjes gesneden
    • 175 g doperwten uit de diepvries
    • 2 el fijngesneden verse dragon
    • 1 el fijngesneden verse munt
    • 2 grote eieren
    • 4 el magere yoghurt
    • 85 g gruyère, in blokjes gesneden
    • 125 g filodeeg
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Meng de citroenschil met de olie, zet opzij en laat circa 5 minuten trekken. Verhit de helft van de citroenolie in een grote pan. Voeg de prei, de jonge kool, de erwten, de dragon en de munt toe. Meng goed, zodat de groenten zijn bedekt met de olie, dek af en stoof op een laag vuur circa 5 minuten, of tot de kool zacht en bijna gaar is.
    2. Breng de groenten op smaak en schep ze in een ovenschotel van 20 cm doorsnee. Verwarm de oven voor op 220 °C.
    3. Klop de eieren los met de yoghurt. Breng op smaak en voeg de gruyère toe. Giet het mengsel dan over de groenten en meng alles door elkaar.
    4. Bestrijk een blaadje filodeeg zuinig met een deel van de resterende citroenolie en leg het over de groenten. Vouw de randen netjes naar binnen. Smeer de rest van het filodeeg in met de olie en leg het op de vorige laag met de ingeoliede kant naar boven. Maak er gelijkmatig plooien in.
    5. Leg een stuk folie losjes boven op de taart en bak deze vervolgens circa 10 minuten. Verwijder de folie en bak nog 10-15 minuten of tot het deeg knapperig en goudbruin is. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Vervang de jonge kool en de erwten door champignons en spinazie. Snijd 125 g champignons in schijfjes en stoof deze met de prei en de kruiden. Voeg 2 teentjes knoflook toe, geperst, en 1 bosje lente-uitjes, in ringetjes gesneden. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taartvorm. Was 225 g spinazie en doe deze in een steelpan. Dek af en laat circa 2 minuten koken, of tot de blaadjes slap zijn (het aanhangend water is genoeg). Laat de spinazie goed uitlekken, knijp het teveel aan vocht eruit, snijd hem fijn en leg hem boven op de champignons. Bestrooi gelijkmatig met 100 g verkruimelde feta en giet er het ei-yoghurtmengsel over (laat de gruyère weg). Leg het filodeeg erop en bak de taart. * • Een andere goede combinatie is boerenkool en kikkererwten. Vervang de jonge kool en de erwten door 125 g kool, fijngesneden, en 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt.

    Pluspunten

    • Filodeeg geeft, ook met maar een heel klein beetje vet, een mooi licht en krokant effect. * • Net zoals andere donkergroene bladgroenten is jonge kool een uitstekende bron van antioxiderende carotenoïden die beschermen tegen degeneratieve ziekten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C, foliumzuur, calcium * ✓✓ A, B1, B2, B6, E, niacine, ijzer * ✓ zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren