Licht roggebrood

    Licht roggebrood

    9keer bewaard
    1uur5min


    25 personen hebben dit gemaakt

    Roggebloem bevat minder gluten dan tarwe, zodat een compact, vochtig brood ontstaat. Karwijzaad wordt wel vaker gebruikt in brood, maar juist in combinatie met rogge krijgt u een brood dat heel goed samengaat met vis, vooral gerookte makreel, kippers of zoute haring, en met zachte kaassoorten.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 300 g roggebloem
    • 100 g witte bloem
    • ½ tl zout
    • 1 tl basterdsuiker
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 2 tl karwijzaad
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 200 ml lauw water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Zeef de roggebloem, de witte bloem, het zout en de suiker boven een kom, en roer de gist en het karwijzaad erdoor. Meng de olijfolie en het lauwe water en giet dit mengsel over het bloemmengsel. Meng de ingrediënten eerst met een houten lepel en daarna met uw handen, tot een stijf, maar nog iets kleverig en kruimelig deeg ontstaat.
    2. Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het gedurende circa 10 minuten tot het smeuïg is. Het deeg moet stevig zijn. Vorm er een ovaal brood mee van circa 18 cm lang, en leg het op een ingevette bakplaat. Dek losjes af met plastic folie en laat op een warme plek rijzen gedurende circa 1 uur tot het bijna is verdubbeld in volume, en bovenop iets gebarsten.
    3. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 200 °C. Verwijder de plastic folie en bak het brood gedurende 40-45 minuten of tot het lichtbruin is en hol klinkt wanneer u op de onderkant klopt.
    4. Leg het brood op een rooster en laat het geheel afkoelen. Doe het brood vervolgens in een plastic zak. Laat het zo een nacht liggen, zodat de korst zachter wordt. U kunt het brood nog 2 dagen bewaren.

    Variaties en tips

    • Voor een donker roggebrood voegt u 2 el melasse- of donkere stroop toe aan het water. * • Vervang de witte bloem door volkorenbloem. * • Voor een lichter brood gebruikt u 200 g roggebloem en 200 g witte bloem. * • Ook komijn- of venkelzaad is lekker in een roggebrood. Rooster 1 el zaadjes enkele minuten op een middelhoog vuur in een kleine braadpan met een zware bodem, of tot ze heerlijk geuren. Haal de pan van het vuur en laat de zaadjes afkoelen. Gebruik ze in de plaats van het karwijzaad. * • Voor een roggebrood met zadenmix vervangt u het karwijzaad door een mix van 2 el maanzaad, 2 el geroosterde zonnebloempitten, 1 el geroosterd venkelzaad en 1 el sesamzaad. * • Voor een sinaasappel-karwijroggebrood voegt u de geraspte schil van 1 sinaasappel en 2 el lichtbruine ruwe rietsuiker toe aan de bloem. Vervang de olijfolie door zonnebloemolie.

    Pluspunten

    • Als u verschillende broden in voorraad hebt, gemaakt van verschillende soorten bloem, hebt u voor elke maaltijd de ideale aanvulling. Zo kunt u de opname van koolhydraten aanzienlijk verhogen. * • Karwijzaad zou de speekselproductie stimuleren en de vertering vergemakkelijken.

    Bevat per stuk

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren