Lichte aardappelpuree

    Lichte aardappelpuree

    1keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Deze puree wordt op smaak gebracht met laurier en verrijkt met olijfolie in plaats van boter.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 ml melk
    • 1 laurierblaadje
    • 900 g bloemige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Doe de melk, het laurierblaadje en een snufje zout in een steelpan. Verhit de melk langzaam tot aan de kook, haal de pan van het vuur en laat hem staan terwijl u de aardappelen kookt.
    2. Doe de aardappelen in een pan met kokend water, zodat ze 5 cm onder water staan. Breng opnieuw aan de kook, temper het vuur en laat 15-20 minuten koken, of tot de aardappelen heel zacht zijn.
    3. Laat de aardappelen uitlekken en doe ze dan opnieuw in de pan. Haal het laurierblaadje uit de melk en giet de melk over de aardappelen.
    4. Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree. Voeg dan de olijfolie toe en breng de puree op smaak. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Voor peterseliepuree vervangt u het laurierblaadje door 50 g fijngesneden peterselie (of minder indien gewenst). Voeg deze samen met de olijfolie toe aan de aardappelen. * • Dille-citroenpuree past uitstekend bij vis of gevogelte. Vervang het laurierblaadje door de fijngeraspte schil van ½ citroen. U hoeft deze later niet uit de melk te halen. Voeg 4 el fijngesneden verse dille toe als u de puree op smaak brengt. * • Voor knoflookpuree voegt u een geperst teentje knoflook toe aan de melk in plaats van een laurierblaadje. * • Zoete kardemompuree smaakt heerlijk bij gegrild of geroosterd gevogelte of vlees, vooral varkensvlees. Snijd 450 g bataten in blokjes van 2,5 cm, bedek ze met kokend water en voeg 1 laurierblaadje en 2 groene, gekneusde kardemompeulen toe. Laat 10 minuten koken, of tot de bataten heel zacht zijn. Laat ze uitlekken en bewaar 3 el van het kookvocht. Stamp de bataten met het kookvocht tot een smeuïge puree, voeg een beetje vers geraspte nootmuskaat toe en breng op smaak.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren