Linzensalade uit het Midden-Oosten

    Linzensalade uit het Midden-Oosten

    31keer bewaard
    50min


    18 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een heerlijke, gezonde en vullende salade. De linzen worden gekookt met knoflook en citroen plus een snufje komijn, en gemengd met een dressing. De paprika's en de broccoli zorgen voor meer kleur, de gedroogde abrikozen, de geitenkaas en de zonnebloempitten voor de afwerking. Serveer met geroosterd pitabrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g groene linzen, afgespoeld
    • 1 knoflookteentje, gepeld
    • flinke snuf gemalen komijn
    • 1 schijfje citroen
    • 1 kleine rode ui, fijngesneden
    • 85 g gedroogde abrikozen, grofgesneden
    • 3 kleine paprika's (1 rode, 1 gele en 1 groene), zonder zaden en in dobbelsteentjes van 2 cm gesneden
    • 100 g broccoli, in kleine roosjes
    • 50 g stevige geitenkaas zonder korst
    • 2 el geroosterde zonnebloempitten
    • Citroen-korianderdressing
    • sap van 1 citroen
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 2 el verse koriander, fijngehakt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe de linzen in een grote steelpan, bedek ze met water en breng aan de kook. Verwijder eventueel schuim. Voeg de knoflook, komijn en citroen toe, temper het vuur en laat circa 30 minuten sudderen, of tot de linzen zacht zijn.
    2. Maak ondertussen de dressing. Doe daarvoor het citroensap, olie, koriander en peper en zout naar smaak in een grote kom en meng goed.
    3. Laat de linzen uitlekken, haal de citroen en knoflook eruit en voeg de linzen toe aan de kom. Roer voorzichtig, zodat alles goed wordt gemengd met de dressing.
    4. Voeg de ui, abrikozen, paprika's en broccoliroosjes toe en meng voorzichtig. Verkruimel de kaas erover, bestrooi met de zonnebloempitten en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Vervang de geitenkaas door 4 hardgekookte eieren, in schijfjes gesneden. * • Vervang de broccoli door 150 g tuinbonen uit de diepvries. Laat de bonen 5 minuten koken of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en spoel ze onder koud stromend water af.

    Pluspunten

    • Linzen bevatten, zoals alle peulvruchten, veel oplosbare voedingsvezels die een hoog cholesterolgehalte in het bloed verlagen, en ook eiwitten, koolhydraten en B-vitaminen. * • Gedroogde abrikozen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen en een nuttige bron van calcium. * • De zonnebloem werd rond 1510 voor het eerst naar Europa gebracht als decoratieve plant. Pas in de 18e eeuw begon men zonnebloemen te kweken voor de productie van zonnebloemolie. Zonnebloempitten zijn rijk aan gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren en ze zijn een goede bron van het antioxidant vitamine E, dat de celmembranen beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen, en vitamine B1. Ze leveren ook nuttige hoeveelheden van de mineralen zink, ijzer, koper, fosfor, selenium en magnesium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, selenium * ✓✓ A, B2, kalium, zink * ✓ B12, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren