Luchtige gehakttaartjes

    Luchtige gehakttaartjes

    7keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Yorkshirepudding is in Engeland uitermate populair. Deze versie bestaat uit afzonderlijke hartige taartjes, met een vulling van gehakt en groenten. Geef er aardappelpuree bij met kort gekookte, geraspte spruitjes en u hebt een heerlijke en goed uitgebalanceerde maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Beslag
    • 125 g bloem
    • 2 eieren, losgeklopt
    • ½ tl paprikapoeder, mild
    • 300 ml halfvolle melk
    • Gehaktvulling
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 300 g mager varkensgehakt
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 kleine prei, fijngesneden
    • 1 wortel, fijngesneden
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 tl zoete chilisaus
    • 4 el groentebouillon
    • 1 el peterselie, fijngehakt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Maak eerst het beslag. Zeef de bloem in een kom en voeg de eieren en paprikapoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Roer geleidelijk de melk erdoor zodat een glad beslag ontstaat. Laat dit even staan terwijl u de vulling maakt.
    2. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak dan het gehakt in 5 minuten rul met een houten lepel.
    3. Neem het gehakt met een schuimspaan uit de pan en houd het apart op een bord. Temper het vuur en doe de ui, prei en wortel in de pan. Bak dit mengsel in 5 minuten, onder geregeld roeren, zacht en goudbruin. Roer de tomatenpuree, chilisaus en bouillon erdoor. Voeg het gehakt weer toe. Verwarm alles nog eens 15 minuten, onder veelvuldig roeren.
    4. Verwarm de oven voor op 220 °C. Neem de pan met het gehaktmengsel van het vuur en roer de peterselie erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    5. Bestrijk 12 muffinbakvormpjes (7,5 cm diameter, 3 cm diep) licht met boter. Zet de vormpjes 4 minuten in de oven.
    6. Roer het beslag door en doe het in een kan, zodat u het gemakkelijker kunt schenken. Verdeel het beslag over de vormpjes zodat ze half gevuld zijn. Schep het gehaktmengsel in het midden.
    7. Bak de taartjes 30-35 minuten totdat ze goudbruin zijn en gerezen. Leg ze daarna voorzichtig op 4 borden en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Voor een pittige variant kunt u het paprikapoeder vervangen door 2 tl grove Franse mosterd. * • U kunt het beslag in een keukenmachine maken. Doe gewoon alle ingrediënten in de kom en meng ze. * • Maak voor in beslag gebakken saucijsjes (‘Toad-in-the-hole’) het beslag, zoals in het hoofdrecept is aangegeven, maar voeg 2 el fijngehakte verse kruiden (peterselie, bieslook of majoraan) toe in plaats van paprikapoeder. Verdeel 300 g saucijsjes over een licht ingevette ovenschaal van 22 × 30 cm. Bak ze 10 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven. Schenk het beslag erover en bak nog eens 10 minuten. Zet de oven op 200 °C en laat het beslag in 20-25 minuten goudbruin worden en rijzen. Zet de ovenschaal op tafel en geef er aardappelpuree, koolrabi of groenten van het seizoen bij.

    Pluspunten

    • Mager varkensvlees bevat veel eiwit, ijzer en zink. Door het te combineren met groenten en beslag ontstaat een gezond hoofdgerecht. * • Hoewel eieren een slechte naam hebben gekregen door het cholesterolgehalte, is dit onterecht. Voor de meeste mensen heeft het eten van voedsel met veel cholesterol nauwelijks invloed op het bloedcholesterolgehalte. * • Melk is een belangrijke bron van vitamine B2.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B12 * ✓ B1, B2, B6, C, E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren