Lumache met komkommersalsa

    Lumache met komkommersalsa

    7keer bewaard
    1uur55min


    Maak dit als eerste!

    De kruidige dressing van yoghurt en tomaten wordt gevangen in de kleine slakvormige pasta, lumache genaamd, zodat u hem bij elke hap duidelijk proeft. De verfrissende groente-fruitsalsa levert extra voedingsstoffen, meer smaak en contrast in de structuur. Serveer met warm brood om in het sap van de salsa te dopen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 225 g lumache (slakvormige pasta) of andere holle pasta
    • 4 el fijngehakte verse peterselie
    • 4 el fijngehakte verse munt
    • 4 el fijngesneden vers bieslook
    • 2 el fijngehakte verse dragon
    • 4 tomaten, zonder vel, zonder zaden en fijngesneden
    • 200 g magere yoghurt
    • 1 avocado
    • peper en zout
    • takjes verse munt om te garneren
    • Komkommersalsa
    • 4 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 groene paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • ½ komkommer, in blokjes gesneden of fijngesneden
    • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden of fijngesneden
    • geraspte schil van 1 limoen (desgewenst)
    • 50 g waterkers, grofgesneden
    • 100 g gedroogde abrikozen, in blokjes gesneden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 zoetzure appel, zoals Jonagold of Braeburn

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Kook de pasta 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies zoals die op de verpakking staan vermeld.
    2. Meng ondertussen de peterselie, de munt, het bieslook en de dragon samen met de tomaten in een grote kom (de kom moet voldoende groot zijn om de pasta toe te kunnen voegen). Breng het geheel op smaak met zout en peper en voeg de yoghurt toe.
    3. Laat de gekookte pasta goed uitlekken in een vergiet. Schud met het vergiet, zodat er geen water in de pastavormpjes achterblijft. Voeg de warme pasta toe aan de kom met de yoghurtdressing en meng alles met een grote lepel goed door elkaar. Dek de kom af en zet opzij om af te koelen. De pastasalade smaakt zowel warm als koud lekker. Wilt u hem koud serveren, zet hem dan nog minstens 1 uur in de koelkast. Mocht het u beter uitkomen dan kan de pasta eventueel enkele uren van tevoren worden bereid.
    4. Meng ondertussen de bleekselderij, de groene paprika, de komkommer en de lente-uitjes. Voeg de limoenschil, als u die gebruikt, de waterkers en de blokjes abrikoos toe. Dek af en zet opzij.
    5. Voeg net voor het serveren de olie toe aan het komkommermengsel en breng het op smaak. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel fijn. Schil hem niet. Voeg de stukjes appel toe aan de komkommersalsa en roer het geheel goed door.
    6. Halveer de avocado en verwijder de pit. Snijd de avocado in vieren en verwijder de schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng het met de pasta.
    7. Serveer de komkommersalsa afzonderlijk, zodat ieder naar wens salsa kan toevoegen aan de pasta. (De warme pasta neemt de yoghurtdressing op, waardoor hij droog wordt als hij afkoelt. De komkommersalsa dient dus eigenlijk als extra dressing.) Garneer met takjes munt en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Dit is een goed recept voor volkorenpasta of pasta gemaakt met maïs of groenten (handig voor mensen die een glutenvrij dieet volgen). De stevige structuur en de nootachtige smaak van de pasta passen namelijk bijzonder goed bij deze lichte, knapperige salade. * • U kunt eventueel een fijngesneden teentje knoflook toevoegen aan de yoghurtdressing. * • Maak groene dressing door de tomaten weg te laten, of rode dressing door rode paprika in plaats van groene te gebruiken, en een appel met rode schil te gebruiken. Voeg de tomaten toe aan de salsa en breng op smaak met paprikapoeder om kleur en smaak te versterken. * • In plaats van abrikozen kan ook ander gedroogd fruit worden gebruikt. Ook gedroogde perzik smaakt erg lekker.

    Pluspunten

    • Vitamine C in fruit en groenten kan gemakkelijk verloren gan tijdens het koken. Eet fruit en groenten daarom zoveel mogelijk rauw om de maximale hoeveelheid vitaminen op te nemen. * • De bacteriën die worden gebruikt om yoghurt te maken, houden de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in het spijsverteringsstelsel in evenwicht.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B1, B6, E, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper * ✓ foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren