Maaltijdsoep met haring en maïs

    Maaltijdsoep met haring en maïs

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    Maak dit als eerste!

    Door toevoeging van enkele verse ingrediënten kunt u met producten uit de voorraadkast heerlijke, snelle gerechten maken, zoals haring en maïs in combinatie met prei, aardappelen en kruiden. Serveer met broodjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 prei, in dunne schijfjes gesneden
    • 300 g kleine, nieuwe aardappelen, in vieren gesneden
    • 600 ml kokend water
    • 1 blokjes visbouillon, verkruimeld
    • 1 laurierblaadje
    • 300 ml volle melk
    • 1 blik maïspuree, circa 425 g
    • 2 el fijngehakte verse bieslook
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 1 blik haring in olie, circa 200 g, goed uitgelekt en zonder vel
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit de olie in een braadpan. Voeg de prei toe en laat 2 minuten bakken op een middelhoog vuur, of tot de prei zacht is. Voeg de aardappelen toe en laat nog 2 minuten bakken. Voeg het kokende water, de bouillon en het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Temper het vuur, dek af en laat 15 minuten sudderen.
    2. Haal het laurierblaadje uit de pan en gooi het weg. Voeg de melk, maïspuree en de helft van zowel het bieslook als de peterselie toe. Verdeel de haring met een vork in grote stukken en voeg deze toe aan de soep. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Breng de soep aan de kook en haal de pan daarna meteen van het vuur, zodat de haring niet te gaar wordt.
    3. Schep de soep in kommen en garneer elke portie met een beetje van het overgebleven bieslook en de overgebleven peterselie. Serveer de soep direct.

    Variaties en tips

    • Nieuwe aardappelen zijn meestal stevig, maar bloemige aardappelen smaken net zo goed en maken de soep een beetje dikker tijdens het koken, omdat ze uit elkaar vallen. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. * • Voor een maaltijdsoep van makreel en maïs gebruikt u 200 g gerookte makreel, zonder vel en graten, in plaats van de haring. Maak de soep pittiger door 2 theelepels mierikswortelpasta toe te voegen samen met de maïs. * • Voor een heerlijke maaltijdsoep met krab en spek snijdt u 100 g gerookt spek fijn en bakt u het in stap 1 samen met de prei. Vervang de haring door 1 blik gepekeld krabbenvlees, circa 175 g, samen met de vloeistof uit het blik. * • Voor een pittige maaltijdsoep met tonijn voegt u 2 uitgeperste teentjes knoflook en de geraspte schil van 1 grote citroen toe, samen met de prei, en vervangt u de haring door 1 blik tonijn, circa 175 g, uitgelekt. Voeg 1 milde groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, toe aan het bieslook en de peterselie voor de garnering.

    Pluspunten

    • Vis uit blik, zoals haring, pelsers en sardines, leveren een uitstekende bron van calcium. De graten van kleine vissen vallen gedurende het inblikken uit elkaar, zodat ze met de vis worden opgegeten. * • Vette vis, zoals haring, zit vol omega-3-vetzuren die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, B12 * ✓ C, foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren