Maaltijdsoep met kip en aardappelen

    Maaltijdsoep met kip en aardappelen

    8keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Dankzij de eenvoudige, heerlijke smaak is deze soep gegarandeerd bij alle leden van het gezin populair. Serveer de soep in het weekend als lunch samen met veel knapperig brood en vers fruit als dessert.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 magere plakjes gerookt spek, zonder vet en fijngesneden
    • 1 kippenpoot, circa 150 g, zonder vel
    • 2 uien, fijngesneden
    • 500 g aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
    • 750 ml kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • blaadjes van 4 takjes verse tijm of ½ tl gedroogde tijm
    • 300 ml halfvolle melk
    • peper en zout
    • fijngehakte peterselie, of een mengsel van fijngehakte peterselie en verse tijm, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verhit de olie in een braadpan. Voeg het spek, de kip en de uien toe en laat 3 minuten bakken op een laag vuur. Verhoog de temperatuur van het vuur en laat nog 5 minuten bakken. Roer af en toe door de ingrediënten en draai de kip eenmaal om, tot ze goudbruin is.
    2. Voeg de aardappeldobbelsteentjes toe en laat 2 minuten al roerend bakken. Voeg de bouillon en tijm toe en breng op smaak. Breng alles aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat 30 minuten sudderen.
    3. Haal de kip met een schuimspaan uit de pan en leg deze op een bord. Snijd het vlees in stukken en gooi de botten weg. Doe het kippenvlees weer in de soep. Voeg de melk toe en verhit de soep zachtjes zonder deze te laten koken.
    4. Schep de soep in kommen en garneer met de fijngehakte peterselie of met de peterselie en de tijm. Serveer het gerecht direct.

    Variaties en tips

    • Voor een smeuïg resultaat pureert u de soep in stap 3 met een mixer of een keukenmachine nadat het kippenvlees eruit is gehaald. * • Knoflook smaakt heerlijk in aardappelsoep. Voeg 2-3 fijngesneden teentjes knoflook toe aan de aardappelen. Vervang de tijm door een snufje geraspte nootmuskaat of voeg die extra toe. * • Maak een winterse groentesoep met 800 g in blokjes gesneden prei (witte en groene delen), worteltjes en koolrapen in plaats van de uien en de aardappelen. Snijd de groene delen van de prei fijn en voeg ze op het einde samen met de melk toe aan de soep om extra kleur te geven. * • Verhoog de hoeveelheid vitamine C en ijzer met waterkers. Voeg 75 g waterkerstakjes en het sap van 1 citroen toe samen met de fijngesneden gekookte kip. Pureer de soep tot die smeuïg is. Giet de melk erbij en voeg 150 ml extra toe. Verhit de soep opnieuw en serveer die met 1 eetlepel room in elke portie. * • Voeg 1 blik kikkererwten, witte bonen of cannellinibonen toe, circa 400 g, uitgelekt, en halveer de hoeveelheid aardappelen.

    Pluspunten

    • Aardappelen hebben onterecht de reputatie dikmakers te zijn. Ze bevatten veel complexe koolhydraten en weinig vetten, zodat ze vullend zijn zonder veel calorieën te leveren. Ze bevatten nuttige hoeveelheden vitamine C en kalium, en veel voedingsvezels. * • Uien bevatten allicine, een bio-actieve stof waarvan men denkt dat die het risico op kanker zou verkleinen en klontering van het bloed in het lichaam voorkomen, zodat de stof helpt bij de preventie van hartziekten.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, calcium, kalium * ✓ B2, niacine, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren