Macaroni-preibrood met verse tomatensaus

    Macaroni-preibrood met verse tomatensaus

    1keer bewaard
    1uur50min


    Maak dit als eerste!

    Dit gerecht is ideaal wanneer u iets anders wilt eten dan vlees. Voor een evenwichtige maaltijd kunt u beginnen met groentesoep en als hoofdgerecht dit brood serveren met een gemengde salade en stokbrood of ciabatta.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 675 g stengels prei
    • 85 g macaroni of penne rigati (geribbelde penne)
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 30 g waterkers
    • 225 g cottage cheese, uitgelekt
    • 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 3 eieren
    • 1 middelgrote snee meergranenbrood, circa 30 g
    • 2 tl Engelse mosterd
    • ¼ tl vers geraspte nootmuskaat
    • peper en zout
    • takjes waterkers om te garneren
    • Tomatensaus
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 500 g rijpe tomaten, grofgesneden
    • 6 verse basilicumblaadjes
    • 1 el witte-wijnazijn
    • 1 tl suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder voorzichtig de 6 buitenste lagen van de stengels prei en bewaar ze. Snijd de rest van de stengels in ringetjes.
    2. Breng een pan met water aan de kook op een hoog vuur. Kook de buitenste preilagen 3-4 minuten of tot ze zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze met koud water om ze af te koelen. Leg ze opzij. Voeg de pasta toe aan de pan, breng weer aan de kook en kook de pasta 10-12 minuten tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat goed uitlekken.
    3. Terwijl de pasta kookt, verhit u de olie in een braadpan en roerbakt u de ringetjes prei 4-5 minuten op een hoog vuur, of tot alle vloeistof die uit de prei komt, is verdampt.
    4. Pureer de gebakken prei met de waterkers, de cottage cheese, de Parmezaanse kaas, de eieren, het brood, de mosterd en de nootmuskaat in een keukenmachine of met een mixer. Breng op smaak. Het mengsel moet smeuïg en romig zijn. Schep het mengsel in een kom en voeg de uitgelekte pasta toe.
    5. Vet een bakvorm in voor een brood van circa 1 kg en bedek zowel de bodem als de zijkanten helemaal met de buitenste lagen van de prei. Laat de repen prei die u tegen de zijkanten legt, over de rand hangen. Schep vervolgens het pastamengsel boven op de prei in de bakvorm. Strijk het oppervlak glad en plooi de prei die over de randen hangt, over het mengsel.
    6. Vet een stuk folie in en dek de bakvorm ermee af. Plooi het aan de randen goed om, zodat het vast zit. Vul een braadslee voor de helft met kokend water en zet de bakvorm erin. Bak het brood 1 uur in de oven of tot het mengsel stevig is.
    7. Maak ondertussen de saus. Verhit de olie in een kleine pan, voeg de knoflook toe en laat enkele seconden bakken. Voeg de tomaten, het basilicum, de azijn en de suiker toe en roer. Dek af en laat 10 minuten sudderen. Pureer de saus in een keukenmachine of met een mixer en druk de saus vervolgens door een zeef om pitten en velletjes te verwijderen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
    8. Haal de bakvorm uit de braadschotel met water en laat hem 10 minuten rusten, zodat het brood een beetje kan opstijven voor u het uit de bakvorm haalt. Snijd het brood in plakjes en serveer het met de tomatensaus. Garneer met de takjes waterkers.

    Variaties en tips

    • Vervang de waterkers en de helft van de Parmezaanse kaas door 3 fijngesneden plakjes gerookt spek. Bak het spek in de olie en haal het uit de pan voor u de schijfjes prei bakt. Voeg het spek samen met de pasta toe. Garneer met verse basilicumblaadjes. * • Vervang de gewone cottage cheese door cottage cheese met ui en bieslook.

    Pluspunten

    • Prei behoort tot de familie van de uien. Het bevat vitamine E en vitamine A uit het caroteen dat in hun groene uiteinden zit. Als u regelmatig prei eet, draagt dit bij tot een vermindering van de kans op een hartziekte of een beroerte.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, calcium * ✓✓ B1, B2, B6, B12, C, E, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren