Macaronistoofschotel met worst
1 / 1 Foto van:  Lidy Nooij
Blader

Macaronistoofschotel met worst

Smakelijke varkensworstjes, een ruime portie heerlijke groenten en zachte macaroni sudderen hier samen in een rode-wijnsaus, met als resultaat een heerlijke, hartige en gezonde eenpansmaaltijd.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 400 g varkensworstjes met veel vlees
  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • 1 tl venkelzaden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 venkelknol, overlangs in vieren en dwars doormidden gesneden
  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 350 g champignons
  • 4 el tomatenpuree
  • 300 ml rode wijn
  • 600 ml kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
  • 225 g macaroni
  • 225 g rode snijbiet, gescheurd
  • 100 g verse broodkruimels
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 1 el vers geraspte Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Bereidingswijze

Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur40min 

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de worstjes in een vuurvaste schotel en bak ze op een middelhoog vuur gedurende circa 8 minuten of tot ze lichtbruin zijn. Draai de worstjes regelmatig om, zodat ze gelijkmatig garen. Haal ze uit de schotel en leg ze opzij op een bord. Verwijder eventueel het teveel aan vet uit de schotel.
  2. Doe de olie, venkelzaadjes en laurierblaadjes in de schotel. Verhit tot de olie heet is en de zaadjes beginnen te sissen. Voeg dan de knoflook, ui, rozemarijn en oregano toe. Laat al roerend circa 5 minuten bakken, of tot de ui zacht is geworden. Doe de venkel, de aubergine en de champignons erbij.
  3. Voeg de tomatenpuree, de wijn en de bouillon toe. Roer tot de tomatenpuree en vloeistof goed zijn gemengd en breng aan de kook. Haal de schotel van het vuur. Snijd de worstjes in schijfjes en voeg ze toe aan de schotel. Dek af en laat 20 minuten in de oven koken.
  4. Voeg de macaroni toe, dek de schotel opnieuw af en zet die weer in de oven. Laat nog 15 minuten koken. De pasta zal nog niet helemaal zacht zijn. Haal de schotel uit de oven.
  5. Verlaag de temperatuur van de oven tot 180 °C. Roer de rode snijbiet langzaam en al roerend door de schotel. Voeg pas een nieuwe handvol toe als de vorige slap is geworden. Meng de broodkruimels, peterselie en Parmezaanse kaas en bestrooi de stoofschotel met dit mengsel. Zet de schotel opnieuw in de oven, onafgedekt, en laat nog 30 minuten bakken, of tot de bovenlaag krokant en goudbruin is. De pasta en groenten eronder moeten helemaal gaar zijn. Serveer direct, in de schotel.

Pluspunten

• Worsten van goede kwaliteit die veel vlees bevatten zijn het beste, aangezien ze weinig vetten en additieven bevatten. Lees het etiket goed om er zeker van te zijn dat u een gezonde keuze maakt. * • Rode snijbiet, een heerlijke bladgroente, is een goede bron van bètacaroteen, vitamine C en verschillende B-vitaminen. * • Laurierblaadjes kunnen stimulerend werken en de spijsvertering helpen.

Bevat per portie

✓✓ ✓ C, ijzer, koper * ✓ ✓ B6, B12, foliumzuur, calcium, fosfor, zink * ✓ A, B1, B2, niacine, kalium

Variaties en tips

• Probeer eens worstjes met een ongewone smaak. Worstjes van varkensvlees en prei of worstjes van kippenvlees en dragon, maar ook worst de Toulouse, smaken heerlijk. * • Vervang de worstjes door balletjes van varkensvlees. Meng 350 g mager varkensgehakt met 3 uitgeperste knoflookteentjes, 3 eetlepels fijngehakte peterselie en 2 eetlepels verse broodkruimels. Voeg 1 losgeklopt ei toe, breng op smaak en meng goed. Maak uw handen nat met koud water en rol het mengsel uit tot balletjes ter grootte van een walnoot. Laat de balletjes in stap 1 bruinen en voeg ze in stap 3 weer toe aan de stoofschotel in plaats van de worst.

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?

Meer receptencollecties