Makreelfilets met een haverkorstje

    Makreelfilets met een haverkorstje

    5keer bewaard
    30min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Het knapperige haverlaagje om deze filets zorgt ervoor dat de smaak van de vis behouden blijft. Het levert bovendien structuur en extra voedingsvezels. Serveer de vis met gebakken of gekookte aardappelen of brood en een frisse salade van seizoensgroenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 sinaasappelen
    • 150 g havermeel
    • 2 tl dijonmosterd
    • peper en zout
    • 8 kleine makreelfilets, à circa 75 g
    • 2 eiwitten, lichtjes losgeklopt met een vork
    • 2 el olijfolie, extra vergine

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Rasp de schil van een van de sinaasappelen fijn en zet opzij. Verwijder de schil en alle witte delen van de beide sinaasappelen en maak de partjes met een mes los van de omliggende vliezen. Leg de partjes sinaasappel daarna opzij.
    2. Meng het havermeel, de mosterd, de sinaasappelschil en peper en zout naar wens op een bord en roer, zodat de mosterd gelijkmatig wordt opgenomen.
    3. Smeer de makreelfilets in met het eiwit en druk ze vervolgens in het havermengsel, zodat ze aan beide kanten zijn bedekt. Leg de filets op een licht ingeoliede bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie.
    4. Bak de filets circa 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis, tot ze gemakkelijk in stukken breken als u er met een vork in prikt. Serveer heet, samen met de partjes sinaasappel.

    Variaties en tips

    • Serveer de makreel met een tomaten-sinaasappelsalsa. Snijd het vruchtvlees van de sinaasappelen in stukken, meng met 1 vleestomaat, in blokjes, een beetje fijngesneden rode ui, fijngehakte verse munt en uitgeperste knoflook en breng op smaak. * • Voor haringen met een pittige haverkorst mengt u 50 g havervlokken, 1 eetlepel fijngehakte verse salie, 1 theelepel geraspte mierikswortel, de geraspte schil van 1 citroen en peper en zout naar wens. Stop takjes verse salie in de holten van 4 haringen. Smeer de vis in met eiwit en bedek hem met het havermengsel. Besprenkel met 1 eetlepel extra vergine olijfolie en bak zoals in het hoofdrecept 15 minuten.

    Pluspunten

    • Havermeel is een goede bron van oplosbare voedingsvezels die een hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. * • Makreel is net als andere vette vis een uitstekende bron van vitamine D. De meeste mensen krijgen voldoende van deze vitamine binnen door rechtstreeks zonlicht op hun huid. Mensen die veel tijd binnenshuis doorbrengen, zouden regelmatig vette vis, zoals makreel, moeten opnemen in hun voeding.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C, niacine, selenium * ✓✓ B1, B2, B6, zink * ✓ A, E, foliumzuur, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren