Maleisische gesmoorde vis

    Maleisische gesmoorde vis

    12keer bewaard
    30min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Langzaam smoren is een uitstekende bereidingsmethode voor vis, die blijft daardoor vochtig en sappig. De vis wordt met zorg gekruid en kan sudderen in een beetje kokosmelk. De vis smaakt heerlijk met noedels of rijst. Voor een pittigere stoofschotel voegt u ook de chilizaden toe of gebruikt u de kleine, pikantere chilipepers.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 4 lente-uitjes, fijngesneden
    • 1 rode chilipeper, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • ½ tl venkelzaden
    • 2 tl gemalen koriander
    • ½ tl gemalen komijn
    • ¼ tl kurkuma
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 225 g
    • 125 ml kokosmelk
    • 300 ml visbouillon, gekochte gekoelde of gemaakt met een bouillonblokje
    • 2 el visolie of lichte sojasaus
    • 1 blik schijfjes bamboescheuten, circa 225 g, uitgelekt
    • 675 g dikke, witte visfilet, zonder vel, zoals kabeljauw, heek, schelvis of grenadier, in blokjes gesneden
    • 16 rauwe steurgarnalen, gepeld
    • sap van ½ limoen
    • Om te garneren
    • 2 lente-uitjes, fijngesneden
    • 1 el fijngehakte verse koriander

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de lente-uitjes, chilipeper, bleekselderij en rode paprika toe en laat 5 minuten al roerend bakken, of tot de groenten een beetje zacht zijn.
    2. Voeg de knoflook, de venkelzaden, de koriander, de komijn en de kurkuma toe en laat 1 minuut bakken. Voeg de tomaten en hun sap, de kokosmelk, de bouillon en de vissaus of sojasaus toe. Breng aan de kook, temper het vuur en dek de pan af. Laat 5 minuten sudderen.
    3. Voeg de bamboescheuten, de witte vis en de garnalen toe. Dek de pan opnieuw af en laat 5-7 minuten smoren of tot de stukjes vis net gaar zijn en de garnalen roze zijn geworden. Schenk dan het limoensap erbij.
    4. Serveer de gesmoorde vis meteen, gegarneerd met een beetje fijngesneden lente-uitjes en verse koriander erover gestrooid.

    Variaties en tips

    • Voor een speciale maaltijd kunt u zeeduivelfilet gebruiken. Die moet een beetje langer koken, verhoog daarom de bereidingstijd in stap 3 tot 12-14 minuten. * • U kunt dit gerecht ook met kip bereiden. Verhit de olie en laat 4 gehalveerde kipfilets circa 4 minuten aan elke kant goudbruin worden. Haal het vlees uit de pan. Voeg de groenten toe en bereid zoals in stap 1. Voeg 150 g champignons, in schijfjes gesneden, toe en bak ze circa 2 minuten. Doe het vlees weer in de pan, samen met de knoflook en specerijen. Werk af zoals in het hoofdrecept, maar vervang de visbouillon en -olie door kippenbouillon en sojasaus en de bamboescheuten door 1 blik waterkastanjes, ongeveer 225 g, in schijfjes gesneden en uitgelekt. * • Basmatirijst met uien passen goed bij dit gerecht. Laat 1 ui zacht worden in 15 g boter. Voeg 125 g basmatirijst toe en doe er 300 ml kokend water bij. Dek de pan af en laat 10 minuten op een laag vuur koken. * • Noedels uit de wok zijn ook een geschikt bijgerecht. Laat 250 g gedroogde Chinese eiernoedels 5 minuten weken in kokend water, terwijl u er af en toe met een vork door roert. Laat de noedels goed uitlekken. Verhit vervolgens 2 tl geroosterde sesamolie in een wok of een grote braadpan en voeg de noedels toe. Meng goed gedurende 1 minuut en voeg dan 3 eetlepels lichte sojasaus en een beetje fijngehakte verse koriander toe.

    Pluspunten

    • Venkel en venkelzaden zouden de vertering verbeteren en maagkrampen verhelpen. In India wordt op geroosterde venkelzaden gekauwd om slechte adem te voorkomen. * • Bepaalde studies hebben aangetoond dat chilipepers het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Er bestaan ook studies die aantonen dat chilipepers bescherming bieden tegen maagzweren, omdat ze de maagwand stimuleren een slijm af te scheiden dat de wand bedekt en zo beschermt tegen schade door irriterende stoffen als aspirine of alcohol.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B12, C * ✓ ijzer, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren