Mango-kipsalade

    Mango-kipsalade

    8keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een heel speciale salade: nieuwe aardappelen, plakjes malse, gegrilde kip en asperges worden, terwijl ze nog warm zijn, overgoten met een zoete, oranje dressing en gemengd met sappige schijfjes mango en jonge slablaadjes. De salade smaakt heerlijk en vormt op zichzelf een evenwichtige maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 1 tl verse gember, geraspt
    • 1 el lichte sojasaus
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 2 kipfilets, à circa 175 g
    • 800 g nieuwe aardappelen, geschrapt
    • 2 grote takjes verse munt
    • 125 g groene asperges
    • 1 rijpe mango, geschild en in schijfjes gesneden
    • 150 g gemengde jonge slablaadjes, zoals spinazie, rode snijbiet, bindsla en lollo rosso
    • Verse sinaasappeldressing
    • ½ tl fijngeraspte sinaasappelschil
    • 1 el sinaasappelsap
    • 1 tl dijonmosterd
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 el walnotenolie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Doe de knoflook, gember, sojasaus en zonnebloemolie in een kom en klop goed. Voeg de kipfilets toe en wentel ze in de marinade. Laat ze 15 minuten in de marinade liggen.
    2. Doe de aardappelen in een pan, giet er kokend water over en voeg de takjes munt toe. Laat 15-20 minuten koken of tot ze zacht zijn. Doe de asperges in een stoommandje of metalen vergiet, dek af en zet ze op de pan met aardappelen, om ze te stomen. Laat dunne asperges 4-5 minuten stomen, dikke asperges 8-10 minuten of tot ze net gaar zijn. Laat de aardappelen uitlekken (gooi de munt weg) en even afkoelen. Snijd ze dan in dikke schijven. Snijd de asperges diagonaal in stukken van 6 cm.
    3. Verwarm de grill voor. Haal de kipfilets uit de marinade en leg ze op het rooster onder de grill. Gril ze dan 15 minuten of tot ze gaar zijn en er helder vocht uitkomt als u met de punt van een mes in de kip prikt. Smeer het vlees regelmatig in met de marinade en draai het eenmaal om. Laat het vlees 3-4 minuten rusten en snijd het dan in plakken.
    4. Maak de dressing. Doe daarvoor de geraspte sinaasappelschil en -sap, mosterd en zonnebloem- en walnotenolie in een grote kom en klop tot een dik mengsel ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
    5. Schep de warme plakken kip, aardappelen en asperges in de kom met de dressing en roer goed, zodat alles met de dressing is bedekt. Voeg de mango en slablaadjes toe en meng opnieuw. Serveer meteen terwijl het nog warm is.

    Pluspunten

    • Mango is een uitstekende bron van vitamine C en bètacaroteen, twee antioxidanten die bescherming bieden tegen beschadiging door vrije radicalen. Dankzij het gehalte aan bètacaroteen is mango onder de vruchten een van de beste bronnen van vitamine A: een grote vrucht bevat meer dan de helft van de ADH. * • Kip is een uitstekende bron van eiwitten en door filets zonder vel te gebruiken, blijft het vetgehalte laag. Kip bevat ook B-vitaminen. * • Hoewel aardappelen veel minder vitamine C bevatten dan fruit en andere groenten, zijn ze toch een belangrijke bron van die vitamine, omdat ze meestal in grote hoeveelheden worden gegeten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ A, kalium, zink * ✓ B2, ijzer

    Variaties en tips

    • Om tijd te besparen kunt u bereide kip kopen. Verwijder het vel en snijd in schijfjes. * • Voor een scherpere citrusdressing vervangt u de sinaasappel door geraspte limoenschil en limoensap. * • Maak kalkoensalade met verse bosbessen. Laat kalkoenfilets marineren en gril ze zoals de kip in het hoofdrecept. Snijd 900 g nieuwe aardappelen in dobbelsteentjes van 2 cm en kook ze 10 minuten in water, of tot ze net gaar zijn. Laat uitlekken en meng met de warme kalkoen en sinaasappeldressing. Doe 150 g bosbessen in een pan met 1 el balsamicoazijn en 2 tl vloeibare honing. Laat 3-4 minuten sudderen, of tot de bosbessen zacht zijn. Voeg de sla toe aan het kalkoen-aardappelmengsel en meng voorzichtig. Schep de warme bosbessen erop.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren