Marokkaanse stoofschotel van pompoen en witte bonen

    Marokkaanse stoofschotel van pompoen en witte bonen

    46keer bewaard
    30min


    27 personen hebben dit gemaakt

    Specerijen uit het Midden-Oosten geven veel smaak aan deze vetarme, vegetarische stoofschotel, boordevol groenten en andere ingrediënten en rijk aan voedingsvezels. Het is een fantastisch gerecht om van tevoren te bereiden, omdat de smaken intenser en beter worden na een nacht koelen. Serveer bijvoorbeeld met couscous.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 600 ml kokend water
    • 1 blokje groentebouillon of 2 tl groentebouillonpoeder of -pasta
    • ½ tl kurkuma
    • ½ tl gemalen koriander
    • snufje gemalen komijn
    • 200 g prei, overlangs gehalveerd en in schijfjes gesneden
    • 225 g pastinaken, in blokjes van 1 cm gesneden
    • 600 g pompoen, geschild, zonder zaden en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 400 g gele of groene courgettes, in schijfjes gesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • 100 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 1 blik witte bonen, circa 400 g, uitgelekt
    • snufje geplette gedroogde chilipeper, of naar wens (desgewenst)
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • 30 g pijnboompitten
    • fijngehakte peterselie of verse koriander

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Giet het kokende water in een vuurvaste schotel. Voeg het bouillonblokje, de poeder of pasta, de kurkuma, de gemalen koriander en de komijn toe en roer goed. Voeg dan de prei en de pastinaken toe en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat de groenten gedurende 5 minuten sudderen.
    2. Voeg de pompoen, de courgettes en de rode paprika toe en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Voeg de abrikozen, de witte bonen en de gedroogde chilipeper als u die gebruikt toe. Neem eventueel een beetje meer chilipeper als u een pikanter resultaat wilt. Temper het vuur, dek de pan af en laat 10 minuten sudderen, of tot alle groenten gaar zijn.
    3. Rooster ondertussen de pijnboompitten al roerend in een koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur, tot ze net bruin worden en hun nootachtige aroma vrijgeven. Schep de pijnboompitten op een snijplank en hak ze in grove stukken.
    4. Proef de stoofschotel en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Schep het gerecht in diepe kommen. Bestrooi met de fijngehakte pijnboompitten en met peterselie of verse koriander en serveer direct.

    Pluspunten

    • Pompoen is een goede bron van bètacaroteen en andere carotenoïden. Bewaar en rooster de pitten als snack, want ze bevatten veel eiwitten en zink. * • Gedroogde abrikozen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen en een nuttige bron van calcium. * • Pastinaken bevatten nuttige hoeveelheden kalium, foliumzuur en vitamine B1.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, C, ijzer * ✓ ✓ B1, B6, foliumzuur * ✓ calcium

    Variaties en tips

    • Deze stoofschotel smaakt heerlijk bij couscous. Doe 350 g couscous in een vuurvaste kom. Voeg zout naar wens toe en 600 ml kokend water, zodat de couscous is bedekt. Dek de kom af en laat circa 5 minuten rusten, of tot het water helemaal is geabsorbeerd en de couscous dik en zacht is. Voeg 15 g boter toe en ga met een vork door de couscous om de korrels van elkaar los te maken. * • Combineer de pompoen met andere groenten, zoals broccoliroosjes in plaats van courgettes. Ook de speciale smaak van pastinaken gaat uitstekend samen met de andere groenten in het gerecht. * • Voor een frisse, peperachtige smaak garneert u de stoofschotel met 50 g geraspte rode radijsjes of een geraspte grote witte radijs.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    SarahSterckx
    0

    - Gewaardeerd op - 14 dec 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren