Mediterraan spiraalbrood

    Mediterraan spiraalbrood

    5keer bewaard
    3uur15min


    Maak dit als eerste!

    Dit speciale brood wordt gemaakt met een mengsel van witte en volkorenbloem. Voeg er venkelzaad aan toe, zodat het een subtiele anijsachtige smaak krijgt. Het deeg wordt opgerold rond een vulling van geroosterde groenten. Als u het brood in sneetjes snijdt, ziet u dus een kleurrijke spiraal. Ideaal als lunch; u hoeft dit brood niet eens te besmeren!

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 250 g witte bloem
    • 200 g volkorenbloem
    • 1 tl zout
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • ¼ tl basterdsuiker
    • 1 el venkelzaad
    • 300 ml halfvolle melk
    • 30 g boter
    • 2 rode of gele paprika's, gehalveerd en zonder de zaden
    • 3 el tomatenpuree (liefst van zongedroogde tomaten)
    • ½ rode ui, in dunne ringetjes gesneden
    • 3 el vers geraspte parmezaanse kaas
    • 1 tl olijfolie, extra vergine

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur35min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:3uur15min 

    1. Zeef de witte en de volkorenbloem en het zout boven een kom, en voeg ook eventuele zemelen uit de zeef toe. Roer de gist, de suiker en het venkelzaad erdoor. Maak in het midden een kuiltje.
    2. Verhit de melk met de boter tot de boter smelt. Laat afkoelen tot het mengsel lauw is en giet het dan in het kuiltje van de bloem. Meng de bloem langzaam met de vloeistof tot een zacht deeg ontstaat.
    3. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed het 10 minuten of tot het smeuïg is en niet meer plakt. Vorm er een bal mee, leg deze in een ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat 1-1½ uur rijzen op een warme plek, of tot het is verdubbeld in volume.
    4. Verwarm ondertussen de grill voor. Rooster de gehalveerde paprika's tot de schil zwart is. Doe ze vervolgens in een plastic zak en laat ze afkoelen. Verwijder dan de schil en snijd de paprika's in lange reepjes.
    5. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en klop de lucht eruit. Kneed het deeg dan kort tot het smeuïg is. Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 20 × 33 cm. Besmeer met de tomatenpuree, maar laat rondom aan de randen 1 cm vrij. Leg de reepjes paprika en de ringen ui er in 1 laag bovenop. Strooi daarover 2 eetlepels parmezaanse kaas.
    6. Rol het deeg stevig op vanaf de kortste zijde. Vouw de uiteinden om en leg de rol in een met olie bestreken broodvorm van 900 ml. Dek af en zet 30 minuten op een warme plek, of tot het deeg is gerezen en een beetje elastisch aanvoelt.
    7. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 230 °C. Snijd enkele malen met een scherp mes in de bovenkant van het brood. Besmeer het brood met olijfolie en bestrooi met de rest van de parmezaanse kaas. Bak het brood 15 minuten, temper dan de oventemperatuur tot 200 °C. Bak het brood nog 20-25 minuten of tot het is gerezen, mooi goudbruin is en hol klinkt wanneer u op de onderkant klopt.
    8. Leg het brood op een rooster en laat het afkoelen. Dit brood is het lekkerst op de dag van bereiding.

    Pluspunten

    • Rode paprika bevat veel ziektebestrijdende stoffen. Het is bijvoorbeeld niet alleen een uitstekende bron van vitamine C en bètacaroteen, maar het bevat daarnaast nog 2 andere bio-actieve stoffen, luteïne en zaxanthine. Deze zouden het ontstaan van bepaalde oogziekten kunnen voorkomen.

    Variaties en tips

    • Voor kleine spiraalbroodjes rolt u het deeg uit tot een rechthoek, zoals in het hoofdrecept. Verdeel deze in 8 kleine rechthoeken. Vul deze en rol ze op, leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze 15-20 minuten, of tot ze zijn gerezen en mooi goudbruin zijn. * • Voor een spiraalbrood met knoflook en kruiden rolt u het deeg uit zoals in het hoofdrecept. Verdeel er 2-3 geperste teentjes knoflook over in plaats van de tomatenpasta. Vervang de paprika en de ui door 2 el elk van fijngehakt vers basilicum, peterselie, bieslook en lente-uitjes. Bestrooi het brood voor het bakken met grof zeezout in plaats van met parmezaanse kaas.

    Bevat per sneetje

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, calcium, selenium * ✓ B12, E, foliumzuur, niacine, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren