Mediterrane kikkererwtentaart

    Mediterrane kikkererwtentaart

    16keer bewaard
    1uur20min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Dit vegetarische gerecht bevat volop groenten en kikkererwten, gekookt in rode wijn met tomaten en Italiaanse kruiden. De korst bestaat uit aardappelpuree met parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten en vers basilicum. Geef er een groene groente bij, bijvoorbeeld savooienkool, voor extra vitaminen en mineralen.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 2 el olijfolie extra vergine
    • 2 uien, fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaadlijsten en in dobbelsteentjes gesneden
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • 2 courgettes, in plakjes gesneden
    • 2 blikken kikkererwten à circa 410 g
    • 2 blikken tomatenblokjes à circa 400 g
    • 2 el tomatenpuree (van zongedroogde tomaten)
    • 150 ml rode wijn
    • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
    • zout en peper
    • Puree
    • 1 kg aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
    • 4 el halfvolle melk
    • 1 ei
    • 50 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 50 g zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijngesneden
    • 3 el vers basilicum, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 55min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verhit 1 el van de olie in een grote koekenpan en bak hierin de ui, selderij, paprika en knoflook circa 5 minuten. Voeg de courgette, kikkererwten, tomatenblokjes met sap, tomatenpuree, wijn en gedroogde kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
    2. Breng het mengsel aan de kook en temper dan het vuur. Laat het met het deksel op de pan onder af en toe roeren 20 minuten sudderen. Neem daarna het deksel van de pan, zet het vuur hoger en verwarm onder af en toe roeren nog eens 10-15 minuten, tot het vocht iets is ingedikt.
    3. Doe ondertussen de stukjes aardappel in een pan en kook ze in 15-20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C.
    4. Giet de stukjes aardappel goed af en doe ze weer in de pan. Voeg melk en de resterende 1 el olie toe en pureer. Klop het ei, de parmezaanse kaas, zongedroogde tomaat en basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper. Meng goed.
    5. Schep het groentemengsel in een ovenschaal. Verdeel de puree er zodanig over dat de groenten volledig bedekt zijn. Decoreer de bovenkant met behulp van een vork.
    6. Bak de taart in 25 minuten mooi bruin. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Vervang de kikkererwten door witte bonen of flageolets. * • Vervang de bleekselderij door 2 fijngesneden wortels. * • Voeg in plaats van zongedroogde tomaten fijngesneden zwarte olijven toe aan de puree. * • U kunt de Italiaanse kruiden vervangen door een willekeurige combinatie van gedroogde kruiden: basilicum, oregano, peterselie, tijm en salie. * • Bak voor een pittige lamstaart 2 fijngesneden rode uien, 1 rode en 1 gele paprika, zonder zaad en fijngesneden, 2 uitgeperste knoflookteentjes en 1-2 fijngesneden verse rode pepers zonder zaadjes in 1 el olijfolie in circa 5 minuten zacht. Roer er 2 tl gemalen komijn en 2 tl gemalen koriander door, voeg dan 350 g mager lamsgehakt toe en bak in 3-4 minuten rul. Voeg 1 kleine in blokjes gesneden aubergine toe, 250 g gehalveerde champignons, 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g, met het sap, 2 el tomatenpuree en 200 ml lams- of runderbouillon of rode wijn. Laat met het deksel op de pan circa 45 minuten sudderen. Kook de aardappelen en pureer ze met 1 el extra vergine olijfolie en 100 ml halfvolle melk. Roer er 3 el fijngehakte verse koriander door en zout en peper naar smaak. Doe het mengsel in een ovenschaal, verdeel de puree erover en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Net als andere peulvruchten zijn kikkererwten een goede bron van voedingsvezels. Dit zijn vooral oplosbare vezels, die een hoog cholesterolgehalte helpen verlagen. * • Courgettes zijn een goede bron van de B-vitaminen niacine en B6. Het is belangrijk om ook de schil te eten, want hierin bevinden zich de meeste voedingsstoffen. * • Bleekselderij bevat redelijk wat kalium en een stof genaamd ftalide, die de bloeddruk zou helpen verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, C, E, koper * ✓✓ B1, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, zink * ✓ B2, B12

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Echt heel erg lekker de hele familie heeft gesmuld! - 01 jan 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren