Mediterrane kruidenmuffins

    Mediterrane kruidenmuffins

    11keer bewaard
    35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een hartige versie van de Amerikaanse muffins, vol verse kruiden en lente-uien, en op smaak gebracht met parmezaanse kaas. U kunt ze gebruiken als alternatief voor brood en ze bijvoorbeeld serveren bij gegrilde groente, soep of een salade. Eet ze zo of besmeer ze met zachte kaas, zoals kwark of ricotta.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 225 g bloem
    • 1 el bakpoeder
    • ¼ tl zout
    • 1 el fijngehakte verse tijm
    • klein handvol verse blaadjes basilicum, in kleine stukjes gescheurd
    • 75 g fijn maïsmeel of instant polenta, plus een beetje om te bestrooien
    • 3 lente-uien, in dunne ringetjes gesneden
    • 50 g parmezaanse kaas, fijngeraspt
    • 4 el olijfolie, extra vergine
    • 150 g magere yoghurt
    • 175 ml halfvolle melk
    • 2 eieren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg in een bakplaat met 12 muffinvormpjes papieren vormpjes.
    2. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een grote kom. Voeg de tijm, het basilicum, het maïsmeel of de polenta, de lente-uien en de parmezaanse kaas toe en meng alles goed.
    3. Meng in een andere kom de olijfolie, de yoghurt, de melk en de eieren. Giet dit mengsel over de droge ingrediënten en roer langzaam tot de droge ingrediënten vochtig zijn. Er moet een beetje droge bloem zichtbaar blijven.
    4. Schep het deeg in de papieren vormpjes. Bestrooi de muffins met een beetje extra maïsmeel of polenta en bak ze dan 20 minuten of tot ze goed gerezen en licht goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Leg ze op een rooster om af te koelen. Serveer ze liefst zolang ze nog een beetje warm zijn. Deze muffins smaken het beste binnen 24 uur. Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast.

    Pluspunten

    • Parmezaanse kaas bevat veel vet, maar geeft ook veel smaak, zodat u er niet veel van hoeft te gebruiken. * • Uien vormen vaak een van de basisingrediënten van hartige gerechten, en bovendien zijn ze heel gezond. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat uien een zwavelstof bevatten die de hoeveelheid cholesterol in het bloed kan helpen verminderen en de kans op bloedstolsels, en dus op coronaire hartziekten, kan verkleinen. * • Veel kruiden hebben geneeskrachtige eigenschappen. Kruidengenezers kennen basilicum een krampstillende werking toe en het zou maag en darmen kalmeren.

    Variaties en tips

    • Voor 18 kleinere muffins gebruikt u kleinere papieren vormpjes en bakt u de muffins 15-18 minuten. * • Vervang de verse tijm en het basilicum door 1½ tl gedroogde Provençaalse kruiden. * • Voor preimuffins met parmezaanse kaas vervangt u de lente-uien en de kruiden door 1 fijngesneden preistengel (circa 150 g). Stoof de prei in 15 g boter gedurende 3 minuten of tot hij zacht is, maar niet gekleurd. Laat hem afkoelen voor u hem toevoegt aan het deeg.

    Bevat per stuk

    ✓✓ B12 * ✓ calcium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren