Mediterrane zeevruchtensalade

    Mediterrane zeevruchtensalade

    1keer bewaard
    2uur30min


    Maak dit als eerste!

    Gepocheerde mosselen, garnalen en jakobsschelpen brengen de smaak van Zuid-Italië in deze koude salade. Aan de kust van Amalfi zou men er zwarte pasta van inktvisinkt bij serveren, maar u kunt ook kiezen voor linguine van spinazie, rode paprika of eieren. Geniet van dit gerecht als zomerse lunch of avondmaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 rode paprika's, in vieren gesneden en zonder zaden
    • 225 g rauwe reuzen- of steurgarnalen, gepeld
    • 500 g mosselen in de schelp, schoongemaakt
    • 125 g jakobsschelpen
    • 200 g linguine, bij voorkeur zwarte van inktvisinkt
    • 1 el gepekelde kappertjes, afgespoeld
    • peper en zout
    • Pocheervloeistof
    • 1 verse rode chilipeper (desgewenst)
    • 1 teentje knoflook
    • 250 ml droge witte wijn
    • 1 laurierblaadje
    • 1 citroen, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 sjalotje, in dunne schijfjes gesneden
    • Dressing
    • 4 el olijfolie, extra vergine
    • 1½ el citroensap
    • Om te serveren
    • 1 radicchio
    • 2 el fijngehakte verse peterselie
    • 1 citroen, in partjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur5min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Maak eerst de pocheervloeistof. Als u de chilipeper gebruikt, prik hem dan samen met de knoflook op een cocktailprikker. Gebruikt u de chilipeper niet, snijd de knoflook dan in plakjes. Doe ze in een grote pan met zware bodem, samen met de wijn, het laurierblaadje, de citroen, het sjalotje en een ½ theelepel zout. Voeg 120 ml water toe. Breng aan de kook, haal de pan dan van het vuur, dek af en laat trekken terwijl u de rest bereidt. Proef af en toe van de vloeistof en verwijder de chilipeper als de vloeistof voldoende pikant is voor u.
    2. Verwarm de grill voor. Rooster de paprika's met de schil naar boven gedurende circa 10 minuten of tot ze zwart zijn. Doe de paprika's dan in een plastic zak en laat ze 5 minuten afkoelen. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees fijn.
    3. Meng de ingrediënten voor de dressing in een grote kom. Breng op smaak en zet opzij. Maak aan de achterkant van elke garnaal een sneetje en verwijder indien nodig het zwarte darmkanaal. Zet ze opzij.
    4. Gooi alle mosselen weg die beschadigd zijn of niet sluiten wanneer u er even tegen tikt. Breng de pocheervloeistof opnieuw aan de kook en temper vervolgens het vuur. Voeg de mosselen toe en kook ze 2-3 minuten of tot de schelpen open zijn. Schep ze met een schuimspaan in een kom. Verwijder de mosselen die dicht blijven. Haal de rest van de mosselen uit de schelp en voeg ze toe aan de dressing.
    5. Pocheer de garnalen 2 minuten in dezelfde vloeistof, of tot ze van blauwgrijs veranderen in roze. Haal de garnalen met een schuimspaan uit de vloeistof en voeg ze toe aan de dressing met de mosselen.
    6. Pocheer de jakobsschelpen 1½ minuut of tot ze doorzichtig zijn. Haal ze eruit met een schuimspaan. Verwijder de rode kuit en snijd ze fijn of gooi ze weg. Snijd grote jakobsvruchten door en voeg ze toe aan de mosselen en de garnalen.
    7. Zeef de vloeistof, doe deze weer in de pan en voeg voldoende water toe om de pasta te koken. Breng aan de kook. Kook de pasta 10 minuten tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en voeg dan toe aan het zeevruchtenmengsel, samen met de in blokjes gesneden rode paprika, en meng goed. Laat helemaal afkoelen, dek af en zet ten minste 1 uur koel weg.
    8. Haal de salade 30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Voeg de kappertjes toe en breng op smaak. Meng voorzichtig. Bedek een kom of schotel met blaadjes radicchio en schep er de salade op. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en serveer meteen, samen met de citroenpartjes die ieder naar wens kan uitknijpen over zijn portie.

    Variaties en tips

    • Vervang de verse mosselen door 125 g gekookte mosselen. Laat bevroren mosselen voor bereiding eerst helemaal ontdooien als ze uit de diepvries komen. * • Vervang de mosselen of de jakobsschelpen door 1 blik tonijn op eigen vocht, circa 200 g, goed uitgelekt. Net als alle vette vis is tonijn en zeer goede bron van vitamine D. Het lichaam gebruikt deze vitamine om het calciumgehalte in het bloed op peil te houden. * • Om de hoeveelheid ijzer te verhogen, kunt u de jakobsschelpen vervangen door oesters, die minstens driemaal zoveel ijzer bevatten. Kook de oesters tot de schelpen openen. Haal ze vervolgens uit de schelpen en voeg de oesters toe aan de dressing.

    Pluspunten

    • Schelpdieren zijn een goede bron van eiwitten en zijn vet- en caloriearm. Ze bevatten veel B-vitaminen, vooral vitamine B12. Ze zijn een goede bron van het antioxidant selenium. Hoewel schelpdieren veel cholesterol bevatten, wordt die niet gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Sommige studies beweren zelfs dat het eten van schelpdieren het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, koper * ✓✓ E, niacine, ijzer, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren