Mexicaans varkensvlees

    Mexicaans varkensvlees

    5keer bewaard
    2uur40min


    Maak dit als eerste!

    Mager varkensvlees gemarineerd in een kruidig Mexicaans citrusmengsel bakt u tot het heerlijk mals is en serveert u vervolgens in zachte tortilla's. De vers gemaakte avocadosaus zorgt voor de finishing touch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g varkensfilet (varkenshaas), zonder vet
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 2 uien, in dikke schijven gesneden
    • 2 paprika's (1 rode en 1 gele), zonder zaden en in blokjes gesneden
    • 4 grote tortilla's met tomatensmaak
    • Citrusmarinade
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • sap van 1 limoen
    • sap van ½ grapefruit of 1 kleine bloedsinaasappel
    • 2 tl milde chilipoeder
    • 1 tl paprikapoeder
    • ½ tl gemalen komijn
    • ¼ tl gedroogde oregano of gemengde kruiden, zoals Provençaalse kruiden
    • snufje gemalen kaneel
    • 3 lente-uitjes, fijngesneden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • Avocado-radijsjessalsa
    • 1 avocado
    • 3 radijsjes, in blokjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 1 rijpe tomaat, in blokjes gesneden
    • sap van ½ limoen, of naar wens
    • 1 lente-uitje, fijngesneden
    • 1 el fijngehakte verse koriander
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 1uur20min  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Meng de ingrediënten voor de marinade in een diepe schaal. Voeg het varkensvlees toe en draai het enkele malen om. Dek af en laat ten minste 30 minuten marineren, of tot de volgende dag.
    2. Maak de salsa. Halveer, ontpit en schil de avocado en plet het vruchtvlees in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten voor de salsa toe en meng goed. Breng op smaak. Dek af en laat afkoelen tot u het gerecht serveert.
    3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan of een pan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Vet de pan in met de olijfolie, voeg het varkensvlees toe en schroei het aan alle kanten dicht.
    4. Leg het vlees aan één kant en voeg de uien en paprika's toe aan de andere kant. Bak alles 12-15 minuten of tot de groenten zacht en wat aangebakken zijn en het vlees gaar is.
    5. Pak ondertussen de tortilla's op elkaar gestapeld in folie in. Warm ze 5-10 minuten op in de oven.
    6. Haal de pan van het vuur. Neem het varkensvlees eruit en snijd het in dunne reepjes. Doe die weer in de pan en meng ze met de uien en de paprika's.
    7. Schep het vlees, de uien en de paprika's in de tortilla's, rol ze op en schep er een beetje salsa op.

    Variaties en tips

    • Gebruik runderfilet of lendenbiefstuk in plaats van varkensvlees. * • Als u geen tortilla's met tomatensmaak vindt, kunt u gewone tortilla's gebruiken. U kunt de tortilla's ook in een pan opwarmen. Besprenkel ze daarvoor met een paar druppels water en verhit ze 15-30 seconden in een braadpan met antiaanbaklaag. Pak daarna elke tortilla afzonderlijk in een schone theedoek in om hem warm te houden. * • Vervang de avocadosalsa door fruitige salsa. Meng 300 g schijfjes witte druiven, 1 satsuma of andere citrusvrucht, zonder zaden en in blokjes, 1 kleine peer, met schil en in blokjes, ¼ verse rode chilipeper zonder zaden, 3 radijsjes, 1 teentje knoflook, allemaal fijngesneden, 1 lente-uitje in dunne schijfjes, 1 eetlepel fijngehakte verse koriander en munt, 1 theelepel suiker of honing en het sap van ½ limoen of citroen. Serveer koud.

    Pluspunten

    • Avocado's bevatten veel calorieën, vooral door de enkelvoudig onverzadigde vetzuren die ze bevatten. Het is dankzij die vetzuren dat olijfolie coronaire hartziekten kan helpen voorkomen. Avocado's zijn ook een goede bron van vitamine E, een belangrijke antioxidant, en vitamine B6. * • Door knoflook te bakken gaat een deel van de allicine verloren, een van de nuttige chemicaliën die het bevat. Knoflook wordt dan ook het beste rauw gegeten. * • Dit gerecht bevat veel vitamine C, vooral dankzij de paprika's en de tomaten. Vitamine C is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ foliumzuur, ijzer * ✓ calcium, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren