Mexicaanse bonensoep

    Mexicaanse bonensoep

    17keer bewaard
    40min


    9 personen hebben dit gemaakt

    De romige structuur van zwarte-ogenbonen past uitstekend in kruidige soepen. Deze soep is voldoende vullend als hartig hoofdgerecht. Door geraspte kaas over de soep te strooien, die vervolgens smelt, maakt u de soep af.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 grote verse groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 2 groene paprika's, zonder zaden en fijngesneden
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1 tl puree van zongedroogde tomaten
    • 600-750 ml groentebouillon
    • 1 laurierblaadje
    • 2 blikken zwarte-ogenbonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 175 g maïs uit de diepvries
    • 3 el fijngehakte verse koriander
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 12 grote tortilla's
    • 85 g Montereykaas, grofgeraspt
    • takjes verse koriander (desgewenst)
    • verse groene chilipeper, in dunne plakjes gesneden (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verhit de olie in een grote pan, voeg de chilipeper en de groene paprika's toe en laat 5 minuten zachtjes bakken of tot alles bijna zacht is. Roer geregeld. Voeg de gemalen komijn toe en laat nog enkele seconden bakken.
    2. Voeg de tomaten uit blik met hun sap, de tomatenpuree, 600 ml van de bouillon, het laurierblaadje en 1½ blik van de bonen toe. Breng het langzaam aan de kook, temper het vuur, dek af en laat 15 minuten zachtjes sudderen. Verwijder het laurierblaadje.
    3. Pureer de soep, ofwel in porties in een keukenmachine, ofwel met een mixer in de pan. Voeg de rest van de bonen toe, samen met de maïs en de fijngehakte koriander. Voeg indien nodig voldoende van de resterende 150 ml bouillon toe om de soep te verdunnen tot deze de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout naar wens en verhit de soep dan langzaam tot alles kokendheet is.
    4. Verhit ondertussen de tortilla's in de oven of de magnetron volgens de instructies op de verpakking.
    5. Schep de soep in kommen en strooi de kaas erover. Garneer de soep met de takjes koriander en de groene chilipeper indien gewenst. Serveer met de warme tortilla's.

    Pluspunten

    • Door bonen uit blik te gebruiken in plaats van gedroogde bonen, verandert u weinig aan de voedingswaarde maar bespaart u wel veel tijd. Hoewel ze een goede bron van voedingsvezels zijn, hebben bonen ook nare bijwerkingen, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Door ze goed af te spoelen, verwijdert u veel van de suikers die deze bijwerkingen veroorzaken. * • Monterey is een harde kaas gemaakt van koeienmelk. Hij lijkt een beetje op cheddar, maar heeft een sterkere smaak. Net als andere harde kazen is Monterey een uitstekende bron van calcium en eiwitten.

    Variaties en tips

    • Als u geen Montereykaas kunt vinden, gebruik dan wensleydale (schapenkaas) of cheddar. * • Vervang de zwarte-ogenbonen door pintobonen of zwarte bonen uit blik. * • Voor soep van geroosterde groenten en kievitsbonen schilt u ½ muskuskalebas van circa 350 g. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg op een bakplaat met 1 gehalveerde ui, 1 gehalveerde pastinaak en 1 stengel prei, in plakken. Besprenkel met 1 eetlepel extra vergine olijfolie en roer. Stop 2 takjes verse tijm tussen de groenten. Rooster ze 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C, of tot ze gaar zijn. Draai ze af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruinen. Voeg 15 minuten voor het einde van de baktijd 4 plakjes gerookt spek toe. Laat het spek afkoelen, verwijder de tijm en eventueel vet van het spek en doe de groenten in een pan. Voeg 1 blik rode kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, en 900 ml groentebouillon toe. Pureer de soep met een mixer (of in een keukenmachine). Voeg een tweede blik uitgelekte en afgespoelde rode kievitsbonen toe en breng op smaak. Verhit de soep, schep hem in kommen en voeg 1 theelepel pesto toe. Verkruimel het spek over de soep.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, foliumzuur * ✓✓ B1, E, ijzer, koper, zink * ✓ A, B6, niacine, calcium, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    AdaLandman-Hulshoff
    0

    Heerlijk. Echt een aanrader! - 28 nov 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren