De romige structuur van zwarte-ogenbonen past uitstekend in kruidige soepen. Deze soep is voldoende vullend als hartig hoofdgerecht. Door geraspte kaas over de soep te strooien, die vervolgens smelt, maakt u de soep af.
• Door bonen uit blik te gebruiken in plaats van gedroogde bonen, verandert u weinig aan de voedingswaarde maar bespaart u wel veel tijd. Hoewel ze een goede bron van voedingsvezels zijn, hebben bonen ook nare bijwerkingen, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Door ze goed af te spoelen, verwijdert u veel van de suikers die deze bijwerkingen veroorzaken. * • Monterey is een harde kaas gemaakt van koeienmelk. Hij lijkt een beetje op cheddar, maar heeft een sterkere smaak. Net als andere harde kazen is Monterey een uitstekende bron van calcium en eiwitten.
• Als u geen Montereykaas kunt vinden, gebruik dan wensleydale (schapenkaas) of cheddar. * • Vervang de zwarte-ogenbonen door pintobonen of zwarte bonen uit blik. * • Voor soep van geroosterde groenten en kievitsbonen schilt u ½ muskuskalebas van circa 350 g. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg op een bakplaat met 1 gehalveerde ui, 1 gehalveerde pastinaak en 1 stengel prei, in plakken. Besprenkel met 1 eetlepel extra vergine olijfolie en roer. Stop 2 takjes verse tijm tussen de groenten. Rooster ze 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C, of tot ze gaar zijn. Draai ze af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruinen. Voeg 15 minuten voor het einde van de baktijd 4 plakjes gerookt spek toe. Laat het spek afkoelen, verwijder de tijm en eventueel vet van het spek en doe de groenten in een pan. Voeg 1 blik rode kievitsbonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, en 900 ml groentebouillon toe. Pureer de soep met een mixer (of in een keukenmachine). Voeg een tweede blik uitgelekte en afgespoelde rode kievitsbonen toe en breng op smaak. Verhit de soep, schep hem in kommen en voeg 1 theelepel pesto toe. Verkruimel het spek over de soep.
✓✓✓ C, foliumzuur * ✓✓ B1, E, ijzer, koper, zink * ✓ A, B6, niacine, calcium, kalium, selenium
Heerlijk. Echt een aanrader! - 28 nov 2013