Mexicaanse kalkoenschotel

    Mexicaanse kalkoenschotel

    3keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een eenvoudige versie van de klassieke Mexicaanse mole, gemaakt van mager kalkoenenvlees, rozijnen en amandelen. Voor ons heel verrassend, maar in de Mexicaanse keuken traditioneel, wordt op het laatst pure chocolade toegevoegd, waardoor de smaak voller wordt. Geef er rijst en salade bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 verse rode peper, zonder de zaden en in ringetjes gesneden (desgewenst)
    • 2 el sesamzaad
    • 500 g kalkoenenbiefstuk, in dunne reepjes gesneden
    • 1½ el milde chilipoeder, of naar smaak meer
    • ½ tl kruidnagelpoeder
    • 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g
    • 75 g rozijnen
    • 150 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 15 g pure chocolade, fijngehakt
    • 4 el geroosterd amandelschaafsel
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • peper en zout
    • takjes verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verhit de olie in een grote pan op een matig vuur. Voeg ui, knoflook, peper en sesamzaad toe en bak dit onder geregeld roeren circa 10 minuten, of totdat de ui zacht en goudbruin is.
    2. Voeg de reepjes kalkoen toe en meng ze snel door de ui. Strooi chilipoeder en kruidnagelpoeder erover en voeg de tomatenblokjes met het sap en de rozijnen toe. Roer goed door.
    3. Giet de bouillon erbij. Breng alles aan de kook, zet het vuur dan laag, doe het deksel op de pan en laat alles 10 minuten sudderen.
    4. Voeg chocolade, amandelen en fijngehakte koriander toe en blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep alles op een schaal, garneer met takjes koriander en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • In plaats van rauw kalkoenenvlees kunt u blokjes gare kalkoen gebruiken. Voeg ze tegelijk met de rozijnen toe. * • Meng voor kalkoentaco's 1 tl maïzena met 1 el koud water en roer dit door de saus vóór de chocolade in stap 4. Laat het al roerend binden en voeg dan chocolade, amandelen en koriander toe. Maak een salade van 1 in ringen gesneden rode ui, 2 fijngesneden tomaten, 1 in schijfjes gesneden avocado, een stuk fijngesneden ijsbergsla en een handje verse korianderblaadjes. Verwarm 12 tacoschelpen 3 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven, of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe wat salade in de warme tacoschelpen en schep er wat mole over. Taco's worden zo uit de hand gegeten.

    Pluspunten

    • Onderzoek heeft uitgewezen dat lycopeen – de natuurlijke stof die tomaten hun rode kleur geeft – de kans op hartkwalen en prostaatkanker kan verkleinen. Een 6 jaar durend onderzoek onder 48000 mannen, uitgevoerd door de medische faculteit van Harvard, toont aan dat het meer dan 2 keer per week eten van tomatenproducten de kans op prostaatkanker met zo'n 34% verkleint. Bewerkte tomaten – uit blik, tomatenpuree en dergelijke – bevatten veel meer lycopeen dan verse tomaten. * • Rozijnen bevatten redelijk veel voedingsvezels en kalium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, E, koper * ✓✓ C, niacine, ijzer, kalium, zink * ✓ B1, B2, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren