Mexicaanse kiptaart

    Mexicaanse kiptaart

    34keer bewaard
    1uur5min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Vooral tieners zullen deze ongebruikelijke taart, bestaande uit laagjes bloemtortilla's, blokjes kip en kidneybonen in een pittige saus van tomaat, maïs en paprika, heerlijk vinden. Geef er groene sla bij en blokjes avocado die met limoensap zijn besprenkeld.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 6 grote bloemtortilla's (wraps)
    • 150 g magere yoghurt
    • 90 ml zure room
    • 75 g belegen cheddar, fijngeraspt
    • Mexicaanse kipvulling
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote zoete ui
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • 1 groene paprika, zonder zaadlijsten en kleingesneden
    • 200 g babymaïs, kleingesneden
    • 1 verse rode peper, zonder zaadlijsten en kleingesneden
    • 2 blikken tomatenblokjes à circa 400 g
    • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
    • 1 tl gemalen komijn (djinten)
    • 1 tl basterdsuiker
    • 1 kippenbouillonblokje of 1 tl kippenbouillonpoeder
    • 300 g gare kipfilet, in blokjes gesneden
    • 1 blik rode kidneybonen, circa 410 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 6 el verse koriander, fijngehakt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Maak eerst de vulling. Verhit de olie in een grote pan en bak de ui hierin in circa 10 minuten zacht. Roer de knoflook, paprika, maïs en peper erdoor en bak nog eens 5 minuten.
    2. Voeg de tomatenblokjes met het sap toe, de gemalen koriander, komijn, suiker en bouillonblokje of -poeder. Breng op smaak met zout en peper en roer goed. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 10 minuten sudderen.
    3. Roer de kip, bonen en de helft van de verse koriander erdoor. Laat het geheel in 5 minuten op een niet te hoog vuur goed warm worden. Verwarm de oven voor op 200 °C.
    4. Bestrijk een grote porseleinen vlaaivorm (diameter circa 28 cm, diepte 5 cm) licht met olie. Leg een tortilla op de bodem en schep hierop eenvijfde van de vulling. Leg hier weer een tortilla op en vervolgens de vulling en herhaal dit met de rest van de vulling en tortilla's; eindig met een tortilla. De inhoud zal iets boven de vorm uitsteken.
    5. Meng de yoghurt met zure room, 50 g van de kaas en 2 el van de resterende koriander. Schep dit over de taart. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak de taart in circa 25 minuten goudbruin. Strooi de resterende koriander erover en serveer warm en in punten gesneden.

    Variaties en tips

    • Meng voor een ander soort krokante korst 200 g kwark met 85 g fijngeraspte manchego en 2 el fijngehakte verse koriander. * • Bak voor een pinto-tortillataart de ui zacht, voeg dan 1 uitgeperst knoflookteentje toe, 1 van zaadlijsten ontdane, fijngesneden gele paprika, 250 g fijngesneden courgette en 500 g fijngesneden venkelknol. Verwarm alles 5 minuten, roer er dan de tomaat, gemalen koriander, suiker, bouillonblokje of -poeder en zout en peper naar smaak door. Laat 10 minuten sudderen. Voeg 2 blikken pintobonen toe à circa 410 g, uitgelekt en afgespoeld, en verwarm opnieuw. Vul de vorm, zoals in het hoofdrecept is aangegeven, en breng tot slot het yoghurt- of kwarkmengsel aan. Bak de taart zoals in het hoofdrecept is beschreven.

    Pluspunten

    • Tortilla's zijn een goede bron van zetmeelrijke koolhydraten, of ze nu van masa harina (een maïsmeelsoort) of tarwe zijn gemaakt. * • Er is weinig verschil in voedingswaarde tussen kidneybonen uit blik en gekookte, gedroogde kidneybonen. Bonen uit blik zijn natuurlijk een stuk gemakkelijker. * • Kip is een uitstekende bron van eiwit en een goede bron van veel B-vitaminen, vooral B1 en niacine. Zonder vel bevat kip weinig vet en het aanwezige vet is dan vooral de gezondere, onverzadigde soort.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, niacine * ✓✓ A, B1, B6, E, foliumzuur, calcium, kalium, koper, zink * ✓ B2, ijzer, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren