Minibolletjes met prei en ham

    Minibolletjes met prei en ham

    14keer bewaard
    20min


    Maak dit als eerste!

    Gehalveerde minibolletjes worden belegd met mild smakende prei, aromatisch basilicum, hartige parmaham en mozzarella, en vormen zo een pizza-achtige snack. Voor een knapperig en verfrissend contrast serveert u er een eenvoudige salade van waterkers en grofgeraspte wortel, aangemaakt met olijfolie en citroensap.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 preien, totaal circa 250 g, in dunne ringen gesneden
    • 4 bruine minibolletjes, horizontaal gehalveerd
    • 4 el basilicumblad, gescheurd
    • 4 plakjes parmaham, totaal circa 50 g, zonder vet en in de lengte gehalveerd
    • 100 g mozzarella, in dunne reepjes gesneden
    • 4 el rucola, grof gescheurd
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:20min 

    1. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin op een matig vuur de prei ongeveer 5 minuten, totdat hij zacht is en aanzienlijk geslonken. Het vrijgekomen vocht moet zijn verdampt; is dat niet zo, bak de prei dan nog enkele seconden op een hoog vuur. Voeg peper en zout naar smaak toe.
    2. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Leg de bolletjes met de snijkant naar beneden op een grillbakplaat, zonder het rooster. Grill de bolletjes en draai ze om. Verdeel de prei gelijkmatig over de helften. Leg er basilicum op en dan een reepje losjes opgerolde parmaham. Verdeel de mozzarella over de ham.
    3. Verwarm de bolletjes nog 4-5 minuten tot de mozzarella is gesmolten en blaasjes vertoont. Ham en kaas moeten hier en daar lichtbruin zijn. Strooi de rucola erover en serveer ze.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, E, calcium, selenium * ✓ B1, B6, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, koper, zink

    Variaties en tips

    • Vervang de parmaham door 75 g gekookte en in dunne reepjes gesneden achterham en het basilicum door een flinke hand waterkers. * • Vervang voor bolletjes met tomaat het preimengsel door 4 fijngehakte rijpe tomaten, 8 fijngehakte lente-uitjes, 1-2 versnipperde teentjes knoflook en 1 el fijngehakte verse oregano. Het basilicum vervalt. Leg hier de parmaham en mozzarella op en grill ze zoals in het recept is beschreven. * • Maak bolletjes met bacon en ananas. Grill 8 reepjes bacon een paar minuten, draai ze een keer om, en snijd of knip ze in stukjes. Besmeer de helften met 4 tl tomatenpuree en bedek dit met een mengsel van 4 fijngehakte rijpe tomaten, 3 fijngehakte lente-uitjes en peper naar smaak. Laat een blikje ananas met 4 ananasringen uitlekken en snijd de ringen in tweeën. Leg op elke helft een stuk ananas, bedek dit met de bacon en 100 g magere roomkaas. Verwarm dit circa 3 minuten onder een hete grill totdat de kaas is gesmolten en blaasjes vertoont.

    Pluspunten

    • Prei bevat vitamine E, een krachtige antioxidant. * • Mozzarella is minder vet dan veel andere kaassoorten, maar bevat toch veel calcium, dat belangrijk is voor gezonde botten en een gezond gebit, en voor de bloedstolling.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren