Minipizza's

    Minipizza's

    6keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Eén hapje van deze minipizza met tomaat, peper, kappertjes en artisjok en u bent verkocht. De gebruikelijke mozzarella is vervangen door verkruimelde gorgonzola, waardoor de pizza pittiger van smaak is. Samen met een gemengde salade is dit een geweldige lunch of heerlijk tussendoortje.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Voor het pizzadeeg
    • 450 g broodmix
    • ½ tl zout
    • 1 tl gedroogde oregano
    • 1 zakje instantgist van 7 g
    • 250 ml lauw water, of meer indien nodig
    • Voor de vulling
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 rode ui, versnipperd
    • 4 teentjes knoflook, geperst
    • 500 g rijpe tomaten, in blokjes gesneden
    • 1 verse rode Spaanse peper, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 50 g ontpitte zwarte en groene olijven, grofgesneden
    • 1 el kappertjes
    • 1 blik artisjokhart, circa 400 g, uitgelekt en in vieren gesneden
    • 100 g gorgonzola, verkruimeld
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur45min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Maak eerst het pizzadeeg. Zeef broodmix en zout in een grote kom en roer er de oregano en gist door. Maak een kuiltje in het midden en schenk hier het water in. Meng de broodmix geleidelijk door het water tot een glad deeg ontstaat. Is het te droog, voeg dan wat water toe; plakt het aan uw handen, voeg dan wat broodmix toe.
    2. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het in circa 10 minuten tot een soepele bal. Doe het in de kom, leg er een vochtige theedoek of huishoudfolie over en laat het deeg op een warme plek circa 1 uur rijzen tot het tweemaal zo groot is.
    3. Maak ondertussen de vulling. Verhit de olie in een middelgrote pan met dikke bodem en voeg ui en knoflook toe. Bak de ingrediënten onder af en toe roeren circa 10 minuten op een laag vuur tot ze zacht zijn. Roer er de tomaten en peper door.
    4. Verwarm alles onder af en toe roeren op een matig vuur circa 25 minuten tot het mengsel is ingedikt.
    5. Neem de pan van het vuur. Voeg de olijven en kappertjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de vulling afkoelen tijdens het maken van de pizzabodems.
    6. Leg het gerezen deeg op het licht met bloem bestoven werkvlak en duw het met uw handen in. Kneed het lichtjes en verdeel het in 6 gelijke porties. Maak van elke portie een bal en rol die uit tot een cirkel van zo'n 12 cm. Leg de deegbodems, iets uit elkaar, op 2 licht ingevette bakplaten.
    7. Verdeel het tomatenmengsel gelijkmatig over de pizzabodems en laat daarbij een rand van 5 mm vrij. Leg de artisjokharten erop en dan de gorgonzola. Laat het deeg op een warme plek 15 minuten rijzen.
    8. Verwarm de oven voor op 210°C/gasstand 7. Bak de pizza's circa 15 minuten totdat de randen goudbruin zijn en de kaas gesmolten is. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Serveert u de pizza's als voorgerecht, verdeel het deeg dan in 8 porties en maak er ronde bodems van 10 cm van. * • Ook koud, bij een picknick of als lunch om mee te nemen, zijn deze pizza's heerlijk. * • Vervang 50 g van de broodmix door roggebloem of grof volkorenmeel. * • Bekleed voor een auberginepizza een lage bakvorm van 22×30 cm met het gerezen deeg en verdeel hierover de tomatensaus. Vervang de artisjokken door 1 grote aubergine, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden, gemengd met 1 el olijfolie extra vergine, 1 el fijngehakte verse tijm of majoraan en zout en peper naar smaak. Verdeel dit auberginemengsel over de tomatensaus en strooi hier vervolgens 100 g in dobbelsteentjes gesneden mozzarella over. Laat 15 minuten rijzen en bak 20-25 minuten totdat de randen en de kaas goudbruin geworden zijn. Laat 2 minuten afkoelen en snijd de pizza in 6 vierkantjes of 12 punten. Serveer de pizza gegarneerd met verse basilicumblaadjes.

    Pluspunten

    • Vergeleken met andere fruit- en groentesoorten is het vetgehalte van olijven vrij hoog. Maar het is voornamelijk onverzadigd vet, dat volgens deskundigen gezonder is dan verzadigd vet. * • Artisjokharten bevatten een speciaal soort voedingsvezels, fructoligosachariden, die bevorderlijk zijn voor de darmflora.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ selenium * ✓✓ B1, calcium, koper * ✓ A, B6, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren