Mosterd-rundfiletsalade

    Mosterd-rundfiletsalade

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Een magere, gebraden runderfilet is ideaal om te verwerken in een speciale salade voor gasten. In dit recpet wordt het gecombineerd met nieuwe aardappels en groene groenten en gemengd met een mosterdvinaigrette. Serveren met stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 stuk runderfilet van het staartstuk, circa 450 g
    • 1½ tl olijfolie, extra vergine
    • 350 g nieuwe aardappels, geschrapt
    • 150 g dunne sperziebonen, gehalveerd
    • 100 g gedopte verse of diepvrieserwten
    • 85 g prei, fijngesneden
    • 2 el vers bieslook, fijngesneden
    • Voor de mosterdvinaigrette
    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el rodewijnazijn
    • 1½ Dijonmosterd
    • snufje poedersuiker
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 210°C/gasstand 7. Wrijf het vlees in met olijfolie en leg het op een rooster in een braadslee. Na 15 minuten braden is het licht gebakken, na 25 minuten doorbakken.
    2. Intussen in een grote kom de ingrediënten voor de vinaigrette vermengen.
    3. Haal het vlees uit de oven en laat het 5 minuten rusten. Snijd het vlees vervolgens dwars op de vezel in plakken. Aan de vinaigrette toevoegen en laten afkoelen.
    4. De aardappels 15 minuten in een pan kokend water gaarkoken. Goed laten uitlekken. Als ze voldoende zijn afgekoeld in dikke plakken snijden en aan het vlees toevoegen.
    5. De sperziebonen in een andere grote pan 1 minuut in kokend water leggen. Erwten toevoegen en nogmaals 3 minuten laten koken tot de groenten gaar zijn. Laten uitlekken en kort onder koud stromend water afspoelen. Vervolgens toevoegen aan rundvlees en aardappels. Goed vermengen, afdekken en koel zetten.
    6. Haal de salade circa 15 minuten voor het serveren uit de koelkast en al roerend prei en bieslook toevoegen.

    Een variatie

    • Voor een kruidige varkensfiletsalade mengt u 2 el rietsuiker, 1 tl selderijzout, 1 tl knoflookpoeder, ½ tl gemalen gember, ½ tl gemalen piment, ½ tl paprikapoeder en 1 tl ciderazijn, zodat een korrelig mengsel ontstaat. Smeer het op een varkensfilet van 450 g en laat 8 uur marineren. Braad het vlees 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C/gaastand 4 tot het gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Spoel ondertussen 250 g basmatirijst en kook die 10-12 minuten in een pan kokend water gaar. Laat goed uitlekken en zet opzij om af te koelen. Snijd het vlees in dobbelsteentjes en meng die met de rijst en 100 g stukjes verse ananas, 1 grote mango, in dobbelsteentjes, en 100 g bleekselderij, in dobbelsteentjes. Garneer met 2 el fijngehakte peterselie en ½ tl paprikapoeder.

    Pluspunten

    • Rundvlees bevat veel voedingstoffen, onder andere vitamine D, dat in weinig voedingsmiddelen wordt teruggevonden. Die vitamine is essentieel voor de opname van calcium en helpt zo bij de vorming en het onderhoud van een gezond beendergestel. * • Erwten werden al door de Grieken en de Romeinen gekweekt. Het was een belangrijk gedroogd voedingsmiddel in de Middeleeuwen. Verse erwten werden pas in de 16e eeuw in Europa gegeten, toen ze een delicatesse en luxeproduct waren. Ze leveren vitamine B1, B6, niacine en voedingsvezels, vooral oplosbare. Daarnaast leveren ze nuttige hoeveelheden foliumzuur en vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacine, zink * ✓✓ B2, foliumzuur, ijzer * ✓ kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren