Muffins van zomerfruit

    Muffins van zomerfruit

    11keer bewaard
    30min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Vers zomerfruit geeft deze muffins niet alleen een heerlijke smaak, maar maakt ze ook voedzamer. De muffins zijn het lekkerst als ze warm en vers worden gegeten, maar ook afgekoeld zijn ze niet te versmaden. Ideaal bij de lunch of als snel ontbijt onderweg.

    Ingrediënten
    Porties: 9 

    • 125 g volkorenmeel
    • 75 g bloem
    • 1 el bakpoeder
    • snufje zout
    • 150 g gemengd zomerfruit, zoals bosbessen en frambozen
    • 50 g boter
    • 50 g lichtbruine basterdsuiker
    • 1 ei, losgeklopt
    • 200 ml halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Vul een bakvorm voor 9 muffins met papieren vormpjes.
    2. Meel, bloem, bakpoeder en zout in een kom zeven en als laatste de zemelen uit de zeef weer toevoegen. Schep het fruit er voorzichtig doorheen.
    3. In een steelpannetje de boter langzaam laten smelten, dan suiker, ei en melk toevoegne en alles tot een glad mengsel roeren. Over het meelmengsel schenken en alle ingrediënten door elkaar scheppen tot een goed gemengd, maar nog klonterig beslag ontstaat.
    4. Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag en schuif de bakvorm 18-20 minuten in de oven tot de muffins gerezen zijn en goudbruin van kleur.
    5. Laat ze op een rooster iets afkoelen en serveer ze warm, of laat ze volledig afkoelen. De muffins zijn in een luchtdichte trommel 1-2 dagen houdbaar.

    Bevat per muffin

    ✓ A, E, calcium, selenium

    Variaties en tips

    • In plaats van een mengsel van bloem en volkorenmeel kan ook alleen bloem of alleen volkorenmeel worden gebruikt. * • Voeg voor een kruidig accent 1½ tl koek- of speculaaskruiden, gemberpoeder of kaneel aan het meelmengsel toe. * • Gebruik ander vers fruit, zoals fijngehakte appels, abrikozen, perziken of aardbeien, of gedroogd fruit, zoals sultana's, rozijnen, fijngehakte abrikozen, dadels of vijgen. * • Meng voor perenmuffins 200 g zelfrijzend bakmeel, 50 g havervlokken, 1 tl bakpoeder, 1½ tl kaneel en een snufje zout in een kom. Spatel er 2 geschilde en fijngehakte handperen door. Meng in een andere kom 50 g gesmolten boter, 50 g kristalsuiker, 2 eieren en 150 ml sinaasappelsap. Schenk dit over het meelmengsel en spatel de ingrediënten door elkaar. Vul de muffinvorm hiermee en bak zoals hiervoor beschreven.

    Pluspunten

    • De combinatie van volkorenmeel en bloem verhoogt het voedingsvezelgehalte van deze muffins en voegt waardevolle voedingsstoffen toe, zoals vitamine-B. * • Vers zomerfruit bevat weinig vet. Het bevat voedingsvezels en flink wat vitamine C. Frambozen leveren ook vitamine E, en bosbessen bevatten, net als cranberry's, een stof die bescherming kan bieden tegen urineweginfecties.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren