Mulligatawny met raita

    Mulligatawny met raita

    1keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Deze lichtgekruide soep met gebakken ui en kerrie is stevig en vullend. Het is een uitstekende keuze voor een eenvoudige maaltijd op een koude dag. Een ruime portie koele, knapperige raita zorgt voor een heerlijk contrast in smaak en structuur. Het naan- of pitabrood kunt u zowel in de soep als in de raita dopen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 liter groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 worteltjes, in blokjes van 1 cm
    • 2 stengels bleekselderij, in blokjes van 1 cm
    • 1 pastinaak, in blokjes van 1 cm
    • 2 aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm
    • 50 g kastanjechampignons, in schijfjes
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 2 grote takjes verse koriander, fijngehakt
    • zout en peper
    • 4 naanbroden of 4-8 pitabroden, om te serveren
    • Voor de uien met kerriesmaak
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 ui, in dunne schijfjes
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 1 el milde kerriepasta
    • Voor de raita van appels en courgette
    • 1 kleine courgette
    • een stuk komkommer van 7,5 cm
    • 1 appel
    • 150 g magere yoghurt
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • handvol vers muntblad

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. De bouillon in een soeppan aan de kook brengen. Ui, worteltjes, bleekselderij, pastinaak, aardappels, champignons en knoflook toevoegen. Opnieuw aan de kook brengen, het vuur laag zetten en de pan afdekken. 30 minuten laten sudderen. De groenten moeten zacht zijn en uit elkaar vallen als u ze met een vork tegen de rand van de pan drukt.
    2. Intussen de uien met kerriesmaak maken: de olie in een kleine braadpan verhitten, de ui toevoegen en deze 10-12 minuten op middelhoog vuur bakken, tot de ui zacht wordt en begint te karameliseren. Af en toe roeren. Knoflook toevoegen en 1-2 minuten bakken. Kerriepasta en 1 eetlepel water erdoor roeren en al roerend nogmaals 2-3 minuten laten sudderen. Haal de pan van het vuur en zet deze opzij.
    3. Vervolgens de raita bereiden: courgette en komkommer in een kom raspen. Het klokhuis uit de appel verwijderen, rasp het vruchtvlees en voeg dit aan de courgette toe
    4. Maak de raita. Rasp daarvoor de courgette en komkommer in een kom. Haal het klokhuis uit de appel, rasp het vruchtvlees en voeg dit toe aan courgette en komkommer. Yoghurt en peterselie er voorzichtig door roeren. Scheur of knip de muntblaadjes in stukken en voeg ze toe aan de raita. Breng op smaak. Schep de raita in een kom en zet opzij.
    5. Pureer circa de helft van de soep in een mixer of keukenmachine tot een smeuïg geheel. Giet de gepureerde soep dan terug bij de rest van de soep in de pan. U kunt de soep ook met een staafmixer voorzichtig in de pan pureren en daarbij enkele stukjes groenten heel laten. Verhit de soep opnieuw en breng op smaak met peper en zout. Als u de soep nog te dik vindt, kunt u een beetje kokend water toevoegen.
    6. Ui met kerriesmaak en fijngehakte verse koriander toevoegen en schep de soep dan in voorverwarmde kommen. Serveer de soep meteen en met de raita afzonderlijk, zodat iedereen die naar wens door de soep kan roeren of bij het naan- of pitabrood kan eten.

    Pluspunten

    • Yoghurt is een goede bron van vitamine B2 en B12 en van de mineralen calcium en fosfor. * • Antibiotica, stress en een slechte voeding kunnen het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën in de darm verstoren. Yoghurt verzekert de aanvoer van goede bacteriën die voorkomen dat de slechte bacteriën groeien en spruw en candida veroorzaken. Het is ook al bewezen dat goede bacteriën het immuunsysteem versterken.

    Variaties en tips

    • Voor een smeuïge dhalsoep (soort linzenzoep) voegt u in stap 1 100 g gele spliterwten aan de groenten toe, maar laat u pastinaak en aardappels achterwege. Gebruik slechts 900 ml bouillon. Voeg vervolgens 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, met sap, 1 bolle, volle theelepel komijnzaadjes, 1 bolle, volle theelepel geroosterde en gemalen korianderzaadjes, 1 verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, en ½ theelepel kurkuma toe. Breng het gerecht aan de kook, zet het vuur lager en dek de pan af. Laat het geheel 1 uur sudderen. Pureer de soep tot deze smeuïg is en verhit het gerecht voor u hieraan de uien met kerrie en de verse koriander toevoegt.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1 * ✓ B2, B12, C, foliumzuur, calcium, fosfor

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren