Naanbrood

    Naanbrood

    47keer bewaard
    40min


    14 personen hebben dit gemaakt

    Naanbrood is een plat Indiaas brood dat traditioneel in een kleioven wordt gebakken. De typische traanvorm ontstaat doorfdat het brood in de oven hangt. In dit eenvoudige recept wordt heerlijk naanbrood onder de grill bereid, waardoor het luchtig en zacht blijft. Bovendien is het snel klaar en leuk om te bereiden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 tl zonnebloemolie
    • 250 g bloem
    • ¼ tl zout
    • ½ tl zuiveringszout
    • 175 g Griekse yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Neem 4 stukken folie van 28×20 cm en smeer ze in met de olie. Bloem, zout en zuiveringszout boven een kom zeven. Yoghurt toevoegen en tot een glad, zacht deeg roeren. Het deeg op een licht bebloemd werkvlak leggen en en in 5-7 minuten soepel kneden.
    2. Verwarm de grill voor. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties. Rol een portie deeg op het lichtbebloemde werkblad uit tot een lange ovaal die in het midden circa 25 cm lang en circa 18 cm breed is. Leg deze ovaal op een van de stukken folie. Herhaal dit met de rest van de porties deeg.
    3. Leg een van de broden met de folie onder de grill, indien mogelijk op 15-20 cm van het verwarmingselement. Bak het brood tot er blaasjes op komen en het hier en daar bruin wordt. Dit duurt circa 2 minuten, maar blijf er wel bij, want het brood brandt snel aan.
    4. Draai het brood om en bak het ook aan de andere kant 1-2 minuten, of tot het stevig is en hier en daar bruin. Pak het gebakken brood in in een theedoek om het warm te houden terwijl u de andere broden bakt. Serveer heet of iets afgekoeld.

    Pluspunten

    • Door yoghurt toe te voegen wordt de hoeveelheid calcium verhoogd en wordt er ook fosfor, vitamine B2 en B12 toegevoegd. Calcium uit zuivelproducten zoals yoghurt, wordt gemakkelijker opgenomen door het lichaam dan calcium uit andere voedingsmiddelen.

    Variaties en tips

    • Voor een koriandernaan voegt u 4 el fijngehakte verse koriander en 2 el fijngesnipperde lente-uitjes toe, samen met de yoghurt. * • Voor een knoflooknaan voegt u 1 fijngesneden teentje knoflook toe met de yoghurt. * • Voor gevulde naanbroden verhit u 1 el zonnebloemolie in een steelpan en voegt u de zaadjes uit 2 groene kardemompeulen toe, plus 2 grofgeraspte worteltjes en 2 fijngesnipperde lente-uitjes. Bestrooi met 2 el rozijnen en dek de pan af. Laat 5 minuten op een laag vuur stoven, en roer af en toe. Laat afkoelen en verdeel in 4 gelijke porties. Rol een deegportie uit tot een cirkel met een diameter van 18 cm. Spreid een portie van het wortelmengsel uit over een helft en vouw de andere helft erover, zodat een halve maan ontstaat. Druk aan en rol het gevulde deeg uit tot een ovaal. Houd het werkblad bebloemd en draai het deeg een keer om. Herhaal dit met de rest van het deeg en de vulling. Grill de broden zoals in het hoofdrecept.

    Bevat per stuk

    ✓ B1, B2, B6, E, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (3)

    6

    Lekker recept! Bedankt Kan je zuiveringszout weglaten? En zonnebloemolie vervangen voor olijfolie/kokosolie? En kan ik bloem vervangen voor volkoren tarwermeel? - 27 feb 2014

    1

    Goed gelukt, dank je wel voor het recept. - 16 jun 2015

    1

    dit is een leuk recept makkelijk om te maken en je kunt er goed mee varieeren - 07 nov 2010

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren