Nectarine-bessentaartjes

    Nectarine-bessentaartjes

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    Maak dit als eerste!

    Taartjes met zomervruchten zien er altijd aantrekkelijk uit. In dit recept zijn dunne schijfjes nectarine gecombineerd met rode, witte en zwarte bessen, zodat een levendig contrast ontstaat in kleur, textuur en smaak. Door kant-en-klaar filodeeg te gebruiken, wordt de bereiding nog eenvoudiger.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 vellen filodeeg van 48×29 cm, circa 135 g in totaal, ontdooid (indien bevroren)
    • 30 g boter, gesmolten
    • 2 rijpe nectarines
    • 150 g gemengde rode, zwarte, en zo mogelijk, witte aalbessen
    • 2 el abrikozenjam
    • 1 el appel- of sinaasappelsap
    • poedersuiker om te bestrooien

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. 4 bakvormpjes met diameter ong. 7,5 cm en diepte ong. 3 cm invetten.
    2. Bij het verwerken van de vellen filodeeg de vellen waarmee u niet bezig bent afdekken met een vochtige doek, zodat ze niet uitdrogen. Elk vel filodeeg in 6 vierkant van ong. 15x15 cm snijden. Gebruik voor elk taartje 6 stukken deeg (ofwel 1 vel)
    3. 1 stuk deeg lichtjes met wat gesmolten boter insmeren en het volgende stuk er dwars bovenop leggen zodat de hoeken niet op elkaar liggen. Bestrijk ook deze laag dun met boter en herhaal dit vervolgens met de andere 4 stukken deeg tot u 6 lagen boven elkaar hebt. Leg het deeg dan voorzichtig in een van de bakvormen en herhaal deze handelingen met de andere 3 vellen filodeeg. Bestrijk de vormen ten slotte met de rest van de boter.
    4. Halveer de nectarines, verwijder de pitten en snijd ze in dunne schijfjes. Schik ze in de vorm van een waaier aan één kant in de deegvormpjes. Schik vervolgens de aalbessen decoratief aan de andere kant.
    5. Bak de taartjes 8-10 minuten, of tot het deeg goudbruin is. Verhit ondertussen in een steelpannetje abrikozenjam met appel- of sinaasappelsap tot deze dikvloeibaar is.
    6. Laat de taartjes in de vormpjes ong. 5 minuten afkoelen, haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes en leg ze op een bord. Strijk het warme abrikozenmengsel over het fruit en bestrooi met poedersuiker. Eet de taartjes warm of op kamertemperatuur binnen 2 uur na bakken.

    Variaties en tips

    • Vervang nectarine door rijpe perzik of schijfjes verse mango, en vervang de aalbessen door verse bosbessen. * • U kunt de nectarines ook vervangen door een combinatie van fijngehakt, gedroogd fruit, zoals abrikozen, vijgen en schijfjes appel, circa 150 g. Vervang de aalbessen in dat geval door rozijnen en/of krenten. * • Witte aalbessen zijn zeldzaam en kunnen vervangen worden door rode of zwarte.

    Pluspunten

    • Verse aalbessen en nectarines bevatten beide vitamine C, vooral aalbessen zijn een uitstekende bron. Nectarines bevatten ook B-vitaminen en het antioxidant bètacaroteen. * • In tegenstelling tot de meeste andere soorten deeg bevat filodeeg heel weinig vet, slechts 4 g per 100 g, (kruimeldeeg bijvoorbeeld bevat 29 g per 100 g). Als u spaarzaam omgaat met boter bij het bestrijken van het deeg, blijft het totale vetgehalte vrij laag.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ A

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren