Nieuwe aardappelen met nori

  (1)
  20 minuten

  Nori is een Japanse zeewiersoort. Deze bestaat uit dunne donkergroene blaadjes die doorgaans in droge vorm worden verkocht. De smaak is zeer uitgesproken en zoutig. In de Japanse keuken wordt nori vaak bereid in combinatie met rijst, maar het smaakt ook heerlijk bij allerlei groenten, vooral aardappels.


  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 500 g nieuwe aardappeltjes
  • 30 g boter
  • geraspte schil en sap van ½ citroen
  • 1 vel geroosterde sushi nori, circa 20×18 cm
  • 2 el fijngesneden vers bieslook
  • zout en peper

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:20min 

  1. De aardappels in een grote pan doen, er kokend water bij gieten en opnieuw aan de kook brengen. Kook de aardappels in 12 minuten net gaar.
  2. 3 eetlepels kookvocht bewaren, de aardappels laten uitlekken en met de 3 eetlepels kookvocht weer in de pan doen. Boter en schil en sap van citroen toevoegen en de aardappels voorzichtig door de vloeistof scheppen.
  3. De sushi nori met een schaar in fijne reepjes snijden. Over de aardappels verdelen en de pan afdekken. 1-2 minuten op een laag vuur zetten tot de nori zacht is. Op smaak brengen, bestrooien met bieslook en onmiddellijk serveren.

  Variaties en tips

  • De structuur van sushi nori lijkt een beetje op die van perkamentpapier. Geroosterde sushi nori wordt kort geroosterd en op smaak gebracht. Het is glanzend zwart, terwijl niet-geroosterde nori lichter en meer groen is. Om zelf nori te roosteren houdt u elke kant van het blaadje even boven een gasvlam of legt u het blaadje enkele seconden onder de grill. Het blaadje wordt donker en geeft snel zijn aroma af. Let goed op dat de nori niet verbrandt. * • Sperziebonen passen goed bij citroen en aardappels en kunnen dus worden toegevoegd aan dit gerecht, of de nori vervangen. Snijd 200 g sperziebonen in kleine stukjes en voeg ze halverwege de kooktijd toe aan de aardappelen (4-5 minuten kooktijd volstaat voor de bonen). Laat uitlekken en meng ze met boter en schil en sap van de citroen. * • Ook de smaak van snijbonen gaat uitstekend samen met die van aardappels en nori. Neem eenzelfde hoeveelheid snijbonen als sperziebonen en bereid ze ook op dezelfde manier als de sperziebonen hierboven.

  Pluspunten

  • Nori is rijk aan vitamine A en mineralen, waaronder kalium, dat de effecten van natrium neutraliseert en de bloeddruk laag houdt. Nori bevat daarnaast ijzer, zink, koper en jodium. * • Nieuwe aardappels en citroensap leveren vitamine C die de absorptie van ijzer uit de nori bevordert.

  Bevat per portie

  ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, B6, C, E * ✓ B1, B2, ijzer, kalium, koper, zink

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)