Noedels met geroosterde groenten

    Noedels met geroosterde groenten

    9keer bewaard
    1uur5min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    In de oven gebraden groenten en knoflook bieden een vullende saus die goed bij grove pasta past. Knapperige zonnebloempitten geven extra structuur en voedingswaarde.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 aubergine, in grote stukken
    • 2 courgettes, in grote stukken
    • 2 rode paprika's, zaad verwijderd en in vieren
    • 1 groene paprika, zaad verwijderd en in vieren
    • 4 rijpe tomaten, gehalveerd
    • 2 rode uien, in vieren
    • 1 bol knoflook, teentjes gescheiden, maar niet gepeld
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 3 el extra vergine olijfolie
    • cayennepeper
    • 50 g zonnebloempitten
    • sojasaus
    • 350 g grote pasta, zoals reginette, lasagnette of pappardelle
    • 3 el tomatenpuree, of naar wens
    • een hand vers basilicumblad, grof gesneden als ze groot zijn, of 2 el fijngehakte verse peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Aubergine, courgette, rode en groene paprika, tomaat, rode ui en hele teentjes knoflook enkellaag over een grote vuurvaste schotel verdelen. Ong. de helft van de olijfolie erover sprenkelen en een beetje cayennepeper, de helft van de fijngesneden knoflook en peper en zout erover strooien.
    2. Ong. 45 minuten grillen of tot de groenten gaar zijn, maar nog niet te zacht. Ze mogen hier en daar licht geblakerd zijn. Draai de groenten tijdens het roosteren één of tweemaal om en verhoog de temperatuur een beetje als ze niet voldoende bruinen.
    3. Intussen de zonnebloempitten roosteren: een braadpan met enkele druppels olijfolie invetten en de pan verhitten. Zonnebloempitten toevoegen en even doorroeren tot de pitten beginnen te bruinen. Voeg enkele druppels sojasaus toe en meng de saus snel met de pitten. De saus zal verdampen terwijl de pitten roosteren en lichtbruin worden. Dit duurt in totaal 4-5 minuten. Haal de pan van het vuur net voor de zaadjes hard worden en laat ze in de pan afkoelen. Ze zullen krokant worden tijdens het afkoelen.
    4. De pasta in 10-12 minuten in kokend water al dente koken, of volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Goed laten uitlekken en warm houden.
    5. De geroosterde groenten met behulp van een vork en een mes in stukken snijden en vermengen met de rest van de fijngesneden knoflook, tomatenpuree en basilicum of peterselie. Op smaak brengen met zout en peper.
    6. Meng de pasta met de groenten en serveer meteen, bestrooid met de geroosterde zonnebloempitten.

    Variaties en tips

    • Plet enkele saffraandraden met stamper en vijzel en voeg ze samen met de tomatenpuree toe aan de geroosterde groenten. * • Serveer elke portie met een lepel vetarme, verse geitenkaas erop in plaats van met geroosterde zonnebloempitten. * • U kunt de zonnebloempitten vervangen door bijvoorbeeld pompoenpitten.

    Pluspunten

    • Naast de voordelen die de uitstekende groentemix in dit gerecht biedt, zijn de zonnebloempitten een goede bron van ijzer, vitamine B1 en fosfor.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, niacine, kalium, koper * ✓ B2, foliumzuur, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren