Omgekeerde mangotaart

  • 37keer bewaard
  • 1uur10min

Voor deze omgekeerde taart worden sappige schijfjes mango bedekt onder een eenvoudig, luchtig biscuitdeeg en op smaak gebracht met limoenschil en kokos. Na het bakken wordt de biscuit omgedraaid, zodat het fruit bovenop ligt. Bestrooi de taart met poedersuiker en zet hem nog even onder een hete grill om te karameliseren.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 8 

  • 1 rijpe mango
  • 175 g basterdsuiker
  • 2 losgeklopte eieren
  • 125 g magere yoghurt
  • 125 ml zonnebloemolie
  • fijngeraspte schil van 1 limoen
  • 175 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 30 g geraspte kokos
  • 2 el poedersuiker, gezeefd

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur10min 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Een ronde (diameter 20 cm) of vierkante (18x18 cm) springvorm invetten en bedek de bodem met bakpapier.
  2. Schil de mango. Snijd het vruchtvlees los van de pit en snijd het in dunne schijfjes. Verdeel de schijfjes over de bodem van de ingevette bakvorm.
  3. Basterdsuiker, eieren, yoghurt, olie en limoenschil in een grote kom tot een zachte, smeuïge massa vermengen. Bloem en bakpoeder erover zeven voeg de kokos toe en schep dit erdoor.
  4. Schep het deeg in de bakvorm op de schijfjes mango, en strijk het glad. Bak de biscuit in 50 minuten goudbruin en stevig. Eventueel na 30 minuten afdekken met folie als hij te bruin wordt.
  5. Laat de biscuit circa 15 minuten in de bakvorm afkoelen en laat het dan op een rooster met de mango naar boven uit de bakvorm glijden. Verwijder het bakpapier en bestrooi de taart met poedersuiker. Nog 3-4 minuten onder een voorverwarmde, hete grill zetten tot de suiker gesmolten en goudbruin is. Laat afkoelen op het rooster.
  6. Serveer de taart. Mocht er wat overblijven dan kunt u dat in keukenfolie inpakken en 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Pluspunten

• Zonnebloemolie is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E, een krachtige antioxidant die de celmembranen beschermt tegen vrije radicalen. Zonnebloemolie kunt u het beste bewaren op een koele, donkere plek, omdat vitamine E wordt vernietigd door blootstelling aan zonlicht. * • Mango's zijn rijk aan meerdere carotenoïden, waaronder bètacaroteen en vitamine C. Ze vormen een goede bron van kalium, een belangrijk mineraal voor mensen met een hoge bloeddruk. Ze bevatten bovendien de bio-actieve stof cryptoxanthine. Studies hebben aangetoond dat vrouwen die grote hoeveelheden van deze stof in hun lichaam hebben, minder risico lopen op baarmoederhalskanker.

Variaties en tips

• Maak deze taart met chocolade, peren en walnoten. Vervang de mango's door 2 rijpe, stevige peren, geschild, van het klokhuis ontdaan en in schijfjes gesneden. Vervang 3 el bloem door 3 el cacaopoeder en de kokos door 30 g fijngehakte walnoten. * • Voor een taart met perziken en amandelen doet u 125 g zachte boter, 125 g lichtbruine ruwe rietsuiker, 50 g volkorenbloem, 50 g zelfrijzende witte bloem, 1 tl bakpoeder, 30 g gemalen amandelen, 2 eieren en 1 el melk in een grote kom. Klop gedurende 2 minuten tot alles goed is gemengd. Schep het deeg in een ingevette en met bakpapier bedekte springvorm (diameter 25 cm). Halveer en ontpit 3 rijpe, maar stevige perziken. Snijd elke helft in 6-7 partjes, maar snijd ze niet helemaal door. Schik de schijfjes boven op het deeg in de springvorm en bak de biscuit zoals in het hoofdrecept.

Bevat per portie

✓✓✓ E * ✓ A, B6, B12, C, calcium

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (2)

MariskavT
0

Heerlijk, maar het beste gelijk (lauw)warm eten. Daarna wordt de taart zacht (de volgende dag) en dus minder lekker. Ga 'm zeker nog eens maken! - 07 feb 2014

IlseVervaeck
0

Blij met dit recept zonder boter! Heb het al verschillende keren gemaakt, ook met ander fruit (kersen, appelen). - 16 feb 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties