Omgekeerde perentaart

  • 4beoordelingen
  • 22keer bewaard
  • 1uur25min

Deze taart zal in uw gezin beslist tot de favorieten gaan behoren. Peren en bramen worden bedekt met een cakebeslag waaraan geraspte sinaasappelschil is toegevoegd. Na het bakken wordt de taart omgekeerd, zodat het verrukkelijke fruit zich bovenop bevindt.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 6 

  • 55 g lichte suikerstroop
  • 3 rijpe peren
  • 170 g verse bramen
  • 115 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 115 g ongeraffineerde suiker
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 170 g zelfrijzend bakmeel
  • fijngeraspte schil van 1 kleine sinaasappel
  • 2 el halfvolle melk, of zoveel als nodig is
  • Extra (desgewenst)
  • Griekse yoghurt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur25min 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Vet een diepe ronde bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met vetvrij papier.
  2. In een pannetje op laag vuur de siroop verwarmen tot deze vloeibaar is. Schenk hem vervolgens in de vorm. Peren schillen, halveren en het klokhuis verwijderen. Verdeel ze met het snijvlak naar boven enkellaags over de siroop en verdeel daar vervolgens de bramen over.
  3. In een kom boter en suiker romig opkloppen. Het ei beetje bij beetje toevoegen en er telkens grondig doorheen kloppen. Bloem, geraspte sinaasappel en melk erdoor scheppen zodat een zacht mengsel ontstaat dat niet plakt. Eventueel nog wat melk toevoegen. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het fruit in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  4. 50-60 minuten bakken of tot de taart goudbruin en gerezen is. Als de taart tegen het einde van de baktijd te snel bruin wordt, leg er dan losjes een vel aluminiumfolie over. Ong. 10 minuten in de bakvorm laten afkoelen en dan omgekeerd een platte schaal op de vorm leggen. Vorm en schaal stevig tegen elkaar drukken en beiden omdraaien zodat de taart op de schaal komt te liggen. Warm en in punten gesneden serveren, desgewenst met een schep Griekse yoghurt.

Variaties en tips

• Gebruik voor een snelle versie 6 halve peren uit blik (op eigen sap), goed uitgelekt. * • Vervang de lichte suikerstroop door ahornstroop. * • Maak een ananas-bosbessentaart. Vervang peren en bramen door 4 ananasringen uit blik (op eigen sap), goed uitgelekt, en 170 g verse bosbessen. * • Probeer eens een gember-pruimentaart. Verdeel in plaats van peren en bramen 6 gehalveerde pruimen in de stroop. Gebruik voor het cakebeslag 85 g zelfrijzend bakmeel en 75 g (zelfrijzend) volkorenmeel. Laat de geraspte sinaasappelschil vervallen en voeg 1½ tl gemalen gember en 3-4 fijngehakte stukjes gekonfijte gember in siroop toe.

Pluspunten

• Bramen bevatten veel voedingsvezels en vitamine C. Van alle fruitsoorten zijn bramen bovendien een van de grootste leveranciers van vitamine E. * • Lichte suikerstroop is voornamelijk afkomstig van melasse. De siroop bestaat hoofdzakelijk uit de suikers glucose, sucrose en fructose, maar bevat meer water en minder glucose dan suiker en is daarom minder zoet.

Bevat per portie

✓✓ A * ✓ B12, C, E, calcium, ijzer, koper

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (4)

gigip
van
1

Andere ingrediënten gebruikt. Hier in Portugal had ik geen frambozen of suikerstroop dus vervangen door rozijnen en honing,HEERLIJK! - 20 jan 2011

PherenikeV
0

Heeerlijk!! alleen werd een beetje sappig - 07 aug 2014

loecky
van
0

Heerlijke taart i.p.v.bramen cranberries gebruikt - 30 dec 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties