Oosterse bouillon met gehaktballetjes

    Oosterse bouillon met gehaktballetjes

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Aromatische vleesballetjes, gemaakt van varkensvlees en rijst, en een waaier aan interessante groenten geven deze hoofdmaaltijd een oosters tintje. Serveer het gerecht in een warme terrine of rechtstreeks uit de pan.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 225 g rode snijbiet
    • 1,4 liter kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, geschild en in dunne reepjes
    • 3 el droge sherry
    • 2 el lichte sojasaus, of naar wens
    • 200 g jonge maïskolfjes, diagonaal in 2 of 3 stukken gesneden
    • 125 g shiitake paddestoelen, in dunne schijfjes
    • 200 g peultjes, elk diagonaal in 2-3 stukken
    • 1 blik bamboescheuten, circa 220 gr, in schijfjes gesneden en uitgelekt
    • 6 lente-uitjes, diagonaal in dunne schijfjes gesneden
    • Voor de gehaktballetjes met varkensvlees en rijst
    • 175 g langkorrelige rijst
    • 350 g mager varkensgehakt
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, geschild en geraspt
    • 6 lente-uitjes, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 2 el sojasaus
    • ½ tl sesamolie van geroosterd sesamzaad
    • ½ tl vijfkruidenpoeder
    • snufje chilipoeder
    • 225 g paksoi

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Maak eerst de gehaktballetjes. Doe de rijst in een pan en giet er veel water bij. Breng het water aan de kook, laat het 1 minuut koken, laat dan de rijst uitlekken in een zeef en afkoelen.
    2. Meng het varkensgehakt met gember, lenteui, knoflook, sojasaus, sesamolie, vijfkruidenpoeder en chilipoeder. Verwijder groen paksoiblad van de dikke, witte stengels. Snijd het blad fijn en voeg dit toe aan het varkensgehakt. Bewaar de stengels voor de bouillon. Vermeng het geheel goed met een lepel.
    3. Doe de uitgelekte rijst in een grote, diepe kom en roer de korrels met een vork los. Handen afspoelen, neem wat van het gehaktmengsel, knijp dit samen en rol er balletjes van ter grootte van een walnoot. Rol het balletje stevig door de rijst totdat het helemaal bedekt is en druk de korrels een beetje in het gehaktballetje. Maak ook van de rest van het gehakt balletjes, zodat u in totaal circa 20 balletjes met rijst hebt.
    4. Bedek de bodem van een of twee stoommandjes met een laag rode snijbiet, maar laat hier en daar een gaatje vrij. Verdeel de gehaktballetjes enkellaags over de snijbiet en laat tussen de balletjes een beetje ruimte vrij, zodat de rijst kan zwellen. Breng bouillon met gember onder in de stoomkoker aan de kook. Zet de mandjes erop en dek deze af. Laat de balletjes 35 minuten stomen.
    5. Snijd terwijl de gehaktballetjes gestoomd worden de paksoistengels in stukken van 1 cm. Haal de stoommandjes van de pan en zet deze op een bord apart. Sherry, sojasaus, maïskolfjes, shiitakes, peultjes en resterende snijbiet, bamboescheuten en lenteui toevoegen aan de bouillon. Opnieuw aan de kook brengen, de stoommandjes weer op de pan zetten en nog 5 minuten laten stomen.
    6. Schep de balletjes voorzichtig in een voorverwarmde kom. Voeg de blaadjes snijbiet uit de stomer toe aan de bouillon. Proef de bouillon en voeg zo nodig meer sojasaus toe. Schep de bouillon vervolgens in een warme terrine. Schep in vier voorverwarmde kommen bouillon met een portie van de groenten en voeg enkele gehaktballetjes toe. Geef eventueel een tweede portie bouillon en gehaktballetjes.

    Een variatie

    • In plaats van de gehaktballetjes te stomen kunt u ze ook langzaam pocheren in de bouillon. Voeg na 20 minuten de groenten toe en werk de bouillon af zoals in het hoofdrecept. De rijst maakt de bouillon dan een beetje troebel, maar het resultaat is net zo smakelijk.

    Pluspunten

    • Shiitake paddestoelen bevatten lentinan, een stof die het immuunsysteem zou versterken. Deze smakelijke paddestoelen zouden ook bescherming bieden tegen kanker. * • Varkensvlees is een goede bron van vitamine B1 en bevat ook nog andere B-vitaminen. * • Groene bladgroenten zijn goede bronnen van vitamine C, foliumzuur en bètacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, foliumzuur, niacine, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren