Oosterse garnalentaartjes

    Oosterse garnalentaartjes

    24keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Deze mooie kleine taartjes, gevuld met geroerbakte garnalen en krokante, kleurrijke groenten, vormen een bijzonder bij- of voorgerecht bij een oosterse maaltijd. De filodeegbakjes kunnen van tevoren worden gemaakt, maar u kunt ze het beste vlak voor serveren vullen, zodat ze krokant blijven.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 tl sesamolie van geroosterd sesamzaad
    • 3 vellen filodeeg van 30×50 cm, totaal circa 90 g
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 3 lente-uitjes, in dunne plakjes
    • 1 el verse gemberwortel, fijngehakt
    • 1 wortel, in zeer dunne juliennereepjes
    • 300 g gepelde rauwe scampi
    • 75 g peultjes, diagonaal doorgesneden
    • 1 kleine stronk paksoi, circa 85 g, gesneden
    • 75 g taugé
    • 1 el lichte sojasaus
    • takjes verse koriander ter garnering

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Vermeng zonnebloem- en sesamolie. Leg de deegplakjes op elkaar en snijd ze in rechthoeken van 30×40 cm (overtollig deeg wordt niet meer gebruikt.) Snijd in de lengte in drieën en dan overdwars in vieren, zodat vierkantjes van 10 cm ontstaan. In totaal hebt u dan 36 plakjes.
    2. Leg in elk van de 12 holtes van een grote muffinbakvorm een plakje deeg. Bestrijk dit lichtjes met het oliemengsel. Leg een tweede filoplakje boven op het eerste, zodanig dat de hoeken niet precies op elkaar liggen. Bestrijk dit eveneens licht met olie en herhaal dit met de resterende plakjes. Bak de deegbodems in 5-7 minuten goudbruin en krokant.
    3. Intussen het resterende oliemengsel in wok of grote koekenpan verhitten. Knoflook, lente-ui en gember toevoegen en 30 seconden op een middelhoog vuur roerbakken. Wortel toevoegen, 2 minuten roerbakken, garnalen toevoegen en nogmaals ong. 2 minuten roerbakken tot de garnalen roze van kleur zijn.
    4. Peultjes, paksoi en taugé toevoegen. 2-3 minuten op hoog vuur roerbakken tot de groenten beetgaar zijn en het mengsel goed heet is. Sojasaus erdoor roeren.
    5. Schep het garnalen-groentemengsel in de filobakjes en serveer ze meteen, gegarneerd met wat takjes koriander.

    Variaties en tips

    • Gebruik gepelde garnalen in plaats van scampi's. Zijn ze al gaar, voeg ze dan toe na het roerbakken van de groenten in stap 4 en warm ze ongeveer 1 minuut mee. * • Vervang voor een vegetarische versie de garnalen door 300 g koude, uitgelekte en in blokjes gesneden tofoe. Voeg toe aan het eind van stap 3 en roerbak 2-3 minuten. * • Vervang de paksoi door een andere bladgroente, zoals jonge spinazie of fijngesneden Chinese kool. * • Probeer eens oosterse krabtaartjes met maïs en asperges. Meng de zonnebloemolie niet met sesamolie maar met ½ tl harissa. Strooi bij het maken van de filobakjes in totaal 25 g fijngehakte pinda's tussen de laagjes. Roerbak voor de vulling 1 uitgeperst knoflookteentje, 2 fijngehakte sjalotjes en 1 fijngesneden Spaans pepertje zonder zaadjes in het resterende oliemengsel. Roer er 170 g fijngesneden asperges en 100 g in plakjes gesneden babymaïs door en roerbak dit 3-4 minuten tot de groenten zacht zijn. Voeg 150 g verse of uitgelekte krab uit blik toe en het sap van 1 limoen en verhit dit goed. Roer er tot slot 2 el fijngehakte verse koriander door.

    Pluspunten

    • Filodeeg is minder vet dan andere deegsoorten; 100 g bevat bijvoorbeeld 2 g vet en 275 kcal, terwijl 100 g kruimeldeeg 29 g vet en 449 kcal bevat. * • Garnalen zijn een goede bron van vetarm eiwit, van de antioxidant selenium en een uitstekende bron van vitamine B12. * • Peultjes bevatten meer vitamine C dan doperwten, omdat ze in hun geheel worden gegeten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, E * ✓ C, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren