Oosterse kiemensalade

    Oosterse kiemensalade

    4keer bewaard
    10min


    Maak dit als eerste!

    De Chinese dressing die hier wordt gebruikt, met de scherpe smaak van gember en koriander, vult de verse smaak van ontkiemde bonen en zaden, appels en groenten goed aan. U kunt bonen en zaden gemakkelijk zelf in potten ontkiemen. Laat ze een nacht weken en spoel ze dagelijks af tot ze ontkiemen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 worteltje
    • 1 stengel bleekselderij
    • 1 appel
    • 100 g ontkiemde mungbonen (taugé)
    • 50 g ontkiemde zonnebloempitten
    • 45 g ontkiemd alfalfazaad
    • Voor de oosterse dressing
    • 1 el limoensap
    • 1 el fijngehakte verse koriander
    • 2 el zonnebloemolie
    • ½ tl sesamolie van geroosterd sesamzaad
    • ½ tl lichte sojasaus
    • 1 tl geraspte verse gember
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

    1. Snijd het worteltje in stukken van 4 cm. Snijd ze overlangs in dunne plakken en snijd ze dan in heel dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in even grote reepjes als het worteltje. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in 8 partjes. Snijd de partjes dan dwars in waaiervormige plakken.
    2. Wortel, bleekselderij, appel en ontkiemde pitten, zaden en bonen in een kom vermengen. Vermeng voor de dressing alle ingrediënten en breng deze op smaak met peper en zout. Schenk de dressing over de salade. Goed mengen om alles een dressinglaag te geven en direct serveren.

    Variaties en tips

    • Als u geen tijd hebt om zelf bonen en zaden te laten ontkiemen, gebruik dan gekochte scheuten uit de supermarkt of reformwinkel. Zoek een mix van bijvoorbeeld ontkiemde adzukibonen, linzen en kikkererwten. * • Voor een meer vullende salade die als lichte maaltijd kan dienen, vervangt u de taugé door ontkiemde groene of bruine linzen en voegt u 100 g tofublokjes toe. * • Maak een salade van broccoli en sinaasappel. Blancheer 100 g broccoliroosjes, in plakjes, 2 minuten in kokend water, laat ze uitlekken en spoel ze af met koud water. Schil 1 grote sinaasappel en verdeel hem in partjes. Halveer de partjes. Doe de broccoli en de partjes sinaasappel in een kom met 150 g ontkiemde kikkererwten en 50 g ontkiemde tarwekorrels. Meng voor de dressing 1½ eetlepel sinaasappelsap, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel fijngesneden vers bieslook, ½ theelepel grove mosterd en breng op smaak.

    Pluspunten

    • Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk verschillende peulvruchten, zaden en noten op te nemen in hun voeding, om zo voor een goed evenwicht aan eiwitten te zorgen. * • Ontkiemde bonen en zaden zijn een goede bron van vitamine C en foliumzuur, net als verschillende bio-actieve stoffen, waaronder luteïne, coumarine en xanthofyl. * • Worteltjes zijn een van de beste bronnen van bètacaroteen, dat essentieel is voor goed zicht in het donker. De hoeveelheid bètacaroteen hangt af van de soort en de ouderdom. Oudere en donkeroranje worteltjes bevatten meer dan jonge, bleekoranje worteltjes.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, koper * ✓ B1, E, ijzer, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren